Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, който е аналог на народния празник Бабинден. По нов стил празникът се отбелязва на 8 януари.  Това е един от най-големите женски народни езически празници и почита "бабата", помощницата на родилките. От 1951 година е обявен и за Ден на родилната помощ - професионалният празник на специалистите в сферата, акушерките и гинеколозите.
Според народния обичай   всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла кърпа. Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичвала е жените с китки за здраве и ги е канела на обяд в дома си. На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - с паричка, вързана на червен конец.
После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.
Близо 1000 акушерки не достигат в здравната система на страната, сочат данни на министерството на здравеопазването.
Децата представляват 14% от населението на страната, като от 1999 година насам относителният им дял е по-нисък от този на възрастните хора. Ако през 2010 г. са се появили 75 хиляди живородени бебета по данни на Националния статистически институт, през 2015 г. новородените са с почти 10 хиляди по-малко. Детската смъртност у нас е най-висока в Европа, макар че през 2015 г. се отбеляза спад в броя на починалите деца. Трайна тенденция е и раждането на повече момчета, отколкото момичета.