По време на вчерашния сесия на ОбС кметът Иван Гавалюгов отправи апел да не се пречи на община Ботевград при кандидатстване с проекти за подмяна на ВиК инфраструктурата. На днешния брифинг с местните медии той заяви, че има основание за тези свои думи.


„Има няколко проекта, които общината е подготвила и подала. Получих информация, че определени лица се опитват да влияят негативно.  Вероятно това са опити за внасяне на някакви интриги и раздори на местно ниво. Надявам  да не са реални действия и намерения на хора, които твърдят, че милеят за Община Ботевград, коментира Гавалюгов. -  Каквото и друго да се прави – без подмяна на водопровода в населените места, където се генерират голяма част от водните загуби, няма как да се реши проблемът с водоподаването. И действително ще се използва едно неразумно голямо количество вода, било то от язовир  „Бебреш” или от собствените водоизточници. Вторият проблем, който трябва да се реши, той вече е в компетенциите и възможностите на ВиК Бебреш, това е минимизиране на търговските загуби с конкретни, реални и незабавни действия, което означава да се предприемат всички необходими действия по събиране на задълженията.  Там където има абонати, но няма монтирани водомери и изобщо не се плаща вода, да се пристъпи към спиране на водоподаването. Законът го позволява.”. 


По думи на кмета, досега  нито един управител не си е позволил да преустановява водоподаването на неизрядните абонати. „Ако си е позволил, го е правил демонстративно, инцидентно и избирателно. Апелирам към ръководството на ВиК Бебреш, но ще предприема конкретни действия и ще внеса дори предложение за смяна на управителя на ВиК , ако в най-кратки срокове, но да не е точно през зимния период, може би не по-късно от март месец, не се предприемат конкретни действия срещу неизрядните абонати на ВиК. Без да се пристъпи към ефективно спиране на услугата „водоснабдяване”, няма да има сериозни резултати по повишаване на събираемостта и съответно намаляване на търговските загубите на общинската фирма”, заяви още Иван Гавалюгов.