Десетки жители и гости на Врачеш се събраха при ловната хижа в подножието на манастира „Свети 40 мъченици”, за да се веселят заедно на днешния празник Трифон Зарезан. Тържеството по този повод бе организирано от кметството на селото. Програмата започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Димитър. Поздрав към присъстващите поднесе кметът на Врачеш Марин Бончовски. „Днес е 14 февруари, някои хора празнуват Трифон Зарезан, други Свети Валентин. Любовта опиянява, също както и виното опиянява. Кой каквото предпочита – това да празнува. Ние сме се събрали тук да почетем празника на лозята и виното. Благодаря Ви, че дойдохте в този студен зимен ден да празнуваме заедно”, каза още кметът.


Марин Бончовски пожела весел празник, здраве и изобилна година на всички.


На празника във Врачеш присъства кметът Иван Гавалюгов. Той също отправи благопожелания към жителите на селото.


По традиция тържеството продължи с избор на Цар на виното и Царица на лозята. След дегустация, четиричленната комисия с председател зам.-кмета на община Ботевград – Борис Борисов, класира на първо място виното, произведено от Николай Писковски. Той бе провъзгласен за Цар на виното 2017. Писковски бе коронясан от миналогодишния носител на приза - Петя Декова.


Късметът от обредната пита пък се падна на Снежана Ининска. Тя е тазгодишната носителка на приза Царица на лозята. 


За доброто настроение в празничния ден се погрижиха: танцов състав „Мургаш” с ръководител Радослав Цветанов, певческа група „Мургаш” с ръководител Веселка Василева,  Мария Кацарска и литаковската духова музика.


За присъстващите бе приготвен курбан от овче месо. Продуктите за супата са осигурени от Румен Романов и Тинчо Кръстев.