Днес – 18 февруари, се навършват 144 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. По този повод в църквата “Свето Възнесение Господне“ бе отслужена панихида в негова памет и за сподвижниците му от Орхание /днес Ботевград/, сред които са: Гаврил Брънчев, Божко Божилов, Васил Бушаранов – даскал в Орхание /писар в комитета/, наричан Васил Изворченина, тъй като бил родом от село Голям Извор, Петър Цаков – Бояджията - преселник от Тетевен в Орхание, и неговият син Васил Петров, Велчо и Ташо Шунтови, дядо Стоян Цагарски – кожухар, Васил Наков Драганчовски – преселник от село Огоя в село Самунджиево, Коцо Панчев от село Лъжене /днес Трудовец/, Христо Колов, Марин Николов – ковчежник на орханийската хазна,  Мито Петков, Христо Гашевски – преселник от Койнаре в Орхание, и други. 


След обира на Орханийската хазна при Арабаконак повечето от местните поборници са заточени в Диарбекир. След години някои успяват да избягат, а други не се завръщат никога в родния дом. 


В книгата си “Обирът на Орханийската хазна /1872г./ краеведът Мария Милтенова пише:


Не е запазен нито един гроб на нашите български страдалци, оставили костите си в далечния Диарбекир. Времето отдавна е заличило всичко и го покрило със забрава. Но за нас - техните потомци, времето е безсилно да изличи спомена, да угаси възхищението и преклонението ни пред тия страдалци, отдали живота си за свободата на България. 


И нека повторим думите на Ботев: “Вечна ви памет, свети мъченици!“


Отец Борис и миряни се помолиха за упокой на душите им. Панихидата се организира ежегодно по инициатива на дружество “Орханиец“.


Припомняме: Орханийският комитет е основан през 1871 година в Шарения хан на братята Гаврил и Стоян Брънчеви. В ръководство на организацията влизат Васил Петров – Бояджията, Гаврил Брънчев и Васил Наков Драганчовски. Комитет е наречен с тайното име Елес Джутов – местен зевзек, ковач от циганската махала. Тайното име, което Васил Левски дава на Орхание, е Сурсувул /Георги Сурсувул – вуйчо на цар Петър и негов помощник в управлението/.