Мартин Дурчев се завърна в Балкан. Той пристигна в Ботевград вчера в късния следобед след полет от Мадрид, след като бе тръгнал в 1 часа през нощта от намиращия се на север в Испания град Витория - главен град на баската автономна общност. От лятото на миналата година той игра в местния тим от втора испанска дивизия Leb Oro - Арабери. Малко след пристигането си 202-сантиметровият левичар облече зеления екип и направи първата си тренировка с Балкан.


Мартин, добре дошъл отново в Балкан. Лесно ли се съгласи да се върнеш?


- Да, на мига. Много бързо се разбрахме, защото не се чувствах много добре в Испания. Не получавах минутите, които заслужавах. А за мен това е важно, не толкова някакви пари. Предпочитам да се чувствам пълноценен, уважаван и оценен и затова много лесно се стигна до това решение.


Игра в отбора на Арабери от втората по сила дивизия в Испания - Leb Oro. Ккаво е нейното ниво в сравнение с българската НБЛ?


- Честно да ви кажа, няма особена разлика, като изключим първите 4-5 отбора, които са на сравнително добро ниво. Иначе не мога да кажа, че има някаква голяма разлика. Може би в стила на игра. Там се играе малко по-хаотично, по-бързо. Но като ниво и класа на играчите не мога да направя особено голяма разлика.


Преди играех в друг тим от втора испанска дивизия - Навара. Тази лига бе много силна преди 10-15 години. Даже се смяташе, че сслед висшата АСВ лига тя е най-добрата в Европа. Но оттогава нещата се промениха, дойде кризата и сега ситуацията е различна.


Говориш ли добре испански?


Да, нямам проблеми. С някои от съотборниците ми общувах на испански, други искаха да упражняват английски. Справях се и с двата езика. Имахме и сърбин, с него говорехме на сръбски.


Научили малко думички на еускада (езика, на който говорят баските)?


Не. Само "довиждане", нищо друго. Той е тотално различен език, няма нищо общо с испанския.


Имаш нова визия (Дурчев е с различна от познатата ни досега прическа).


Да, не знам дали е от испанското влияние. Но пък вътрешно се чувствам много добре, че съм тук.  Винаги ми е било добре в Ботевград. Даже сега, като влязох в залата, някак си се успокоих.