120 мартеници бяха предоставени за участие в конкурса „Силата на мартеницата, а 96 специално за украса на Мартенското дърво. Това съобщи д-р Марияна Горгачева – зам.-председател на УС на Местна инициативна група – Ботевград по време на церемония по награждаване на победителите в надпреварата. Тя се състоя днес в центъра на града. 


От името на организаторите д-р Горгачева благодари на всички участници за ентусиазма и положения труд. Кратко приветствие към тях отправи и кметът на общината Иван Гавалюгов, който е и председател на Местна инициативна група. Той поздрави и организаторите на инициативата. 


„Убеден съм, че Мартенското дърво ще създаде много настроение на жителите и гостите на града. Това е една инициатива, която община Ботевград подкрепя, но тя е подета и реализирана от Местна инициативна група и от десетки доброволци – участници, които решиха със своя труд, творчество, импровизация да дарят едни прекрасни моменти на своите съграждани, за което искам да ги поздравя. Убеден съм, че тази инициатива ще бъде последвана и от други красиви и непринудени прояви”, каза Иван Гавалюгов. Той отправи благопожелания към всички по повод настъпващия празник Баба Марта, след което награди класираните в конкурса: http://botevgrad.com/news/68909/Poveche-ot-120-martenici-byaha-predostaveni-za-uchastie-v-konkursa-Silata-na-martenicata/.


Наградите бяха индивидуални и колективни – малки и големи торти в цветовете на традиционната българска мартеница. За всички участници бяха подготвени грамоти. 


След награждаването присъстващите си направиха снимки за спомен пред Мартенското дърво.  


По повод празника Баба Марта, който честваме на 1 март, с ленти в бяло и червено бяха украсени дърветата по бул. "Цар Освободител". Идеята за първомартенската украса по главната улица също е на Местна инициативна група. Реализирана е с подкрепата на Община Ботевград.