С 22 гласа „за” и 1 „против” Общинският съвет утвърди Система за прием на първокласници в общинските  училища в Ботевград през учебната 2017/2018 учебна година. Системата е изготвена от комисия, назначена със заповед на кмета на общината Иван Гавалюгов. Разработена е съгласно разпоредбите на Наредба 10/01.09.2016 год. за организацията на дейностите в училищното образование за всяко населено място с повече от едно училище. Системата ще се актуализира всяка година преди приема на първокласници. Децата в Община Ботевград, подлежащи за прием в първи клас през следващата учебна година, са около 226, стана ясно на извънредната сесия вчера.   


Системата бе приета след обсъждане, което продължи повече от два часа, и по време на което бе засегнат и наболелият въпрос с интеграцията на учениците от ромския етнос. В дискусията, освен общински съветници, се включиха директори на училища, учители и родители.


В началото на обсъждането кметът Иван Гавалюгов обясни, че в Системата са заложени едно към едно критериите от Наредба 10 и са направени няколко препоръки, които не са задължителни. Една от тях касае броя на паралелките за първи клас в трите основни училища в Ботевград, а именно две в ОУ “Св.св.Кирил и Методий“ и по четири в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ и ОУ „Васил Левски“. 


„Препоръчали сме този брой след направено проучване от общинската администрация, което показва, че около 100 деца, подлежащи за прием в първи клас, живеят в района на ОУ „Васил Левски”, от 90 до 100 деца живеят близо до ОУ „Н.Й.Вапцаров” и около 30 – в района на ОУ „Кирил и Методий”. Директорите не са длъжни да се съобразят. Но считаме, че един проблем, възникнал в годините назад, абсолютно неконтролиран по никакъв начин, е, че всеки директор е действал според интереса на училището, което управлява. Затова се е стигнало до ситуация, че най-голямото училище в Софийска област – ОУ „Васил Левски”, в момента е почти празно от учебно съдържание. През миналата година там са сформирани две паралелки за първи клас, в които 90 на сто от децата са от ромския етнос. Всъщност този факт – нежеланието на деца от неромския етнос да учат в това училище, доведе до превръщането му в сегрегирано учебно заведение”, обясни Иван Гавалюгов. По негови думи, поради този факт, родители от ромския етнос също не желаят да запишат децата си в ОУ „Васил Левски”. 


Първият коментар по Системата направи Петя Кочкова. Според нея, ако във фокуса й е ефективно усвояване на наличния сграден фонд, би следвало да се изиска информация от училищните директори по отношение на сградния фонд, с който разполагат ръководените от тях училища. Тя заяви, че категорично отрича другата причина за въвеждане на единен критерий – да се избегне концентрирането на ученици в определено училище. „Големият брой ученици в голямото училище в никакъв случай не са правопропорционални на срив на успеха и дисциплина”, посочи тя. 


Кочкова изрази несъгласие с препоръката за сформиране на 4 паралелки в ОУ Н.Й.Вапцаров”. Според нея, ако тя бъде спазена, след десет години сградата на начален етап на училището също ще остане без ученици. 


Петя Кочкова направи няколко предложения, които бяха подложени на гласуване.


ОбС подкрепи:  за семейства, които се преместват да живеят в Ботевград на по-късен етап от определения 8 февруари, да записват децата си при наличие на свободни места и с мотивирано предложение от директора на училището до Регионалното управление по образование; в първи клас, по преценка на родителя, могат да бъдат записвани деца, които навършват 6-годишна възраст през годината, когато се осъществява прием, но при задължително условие – наличност за готовност за училище, потвърдено с удостоверение за задължително предучилищно образование. 


Предложението да се предоставя възможност на деца с настоящ адрес извън Ботевград да кандидатстват в училища в града, ако единият от родителите работи на територията на Ботевград, не получи подкрепа, тъй то е действащо и към момента. 


Местният парламент не подкрепи още две предложения: да отпадне тегленото на жребий при по-голям брой кандидати за прием в първи клас за съответното училище, които отговарят на задължителните и допълнителните критерии; да отпадне препоръката за броя на паралелките. 


По отношение на тегленето на жребий, кметът обясни, че тази възможност е формална, към нея може да се пристъпи, ако директорът на съответното училище няма друг вариант за увеличаване броя на учениците, записани в паралелка за първи клас. 


Петя Кочкова отново взе думата, но бе прекъсната, тъй като изказването й за това как се определя заплатата на училищния директор не бе по темата. На въпроса на Стефка Граматикова колко паралелки за първи клас реално би могло да приеме училище „Вапцаров”, тя отговори: „Без притеснение пет на едносменен режим”. 


Директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Даниела Николова уведоми съветниците, че в училището се сформират по две паралелки за първи клас, които се обучават на едносменен режим. 


„Работим с ромчета. Между тях има много читави деца. Проблемът е, че образованието не е приоритет за родителите им. Те не се интересуват дали децата им са си подготвили домашните, как се справят в училище и т.н. Казах и пред комисията, че докато подлежащите за първи клас ромчета не се разпределят пропорционално в трите училища, според броя на паралелките, няма да осъществим процеса на интеграция. Учителите от ОУ „Васил Левски” работят  така, както работят учителите от другите училища”, каза Евгения Иванова, директор на училището с най-голям сграден фонд в Софийска област. Тя с болка сподели, че учителите от това училище ежедневно са псувани, унижавани, удряни…


Думата поискаха и трима от присъстващите родители. Общото в мненията им бе, че средата в ОУ „Васил Левски” не е сигурна. Мъж, който каза, че е баща на близнаци, предложи училището и общината да работят съвместно по проект с дейности за подобряване на средата.  


„Имам какво да се направи за подобряване на тази Система. Има критерии, които са добавени и такива, които не са взети предвид”, каза друг родител. Той предложи Системата да се подложи на обществено обсъждане, като по този начин няма да се игнорира мнението на родителите. 


Иван Гавалюгов попита родителите какво би ги накарало да си запишат децата в ОУ „Васил Левски”. В отговор единият от тях заяви, че му трябва време да помисли по този въпрос. 


Кметът сподели, че най-малкото му дете ще бъде първокласник през 2019 год. и че възнамерява да го запише в ОУ „Васил Левски”.  


Гавалюгов не се съгласи с мнението на Йордан Йорданов, че „всичко е безвъзвратно изгубено”. Според него вината за ситуацията в училището не трябва да се търси само в образователното министерство, а и в бездействието на общината през годините.  


Филип Филипов заяви, че единственият път за интеграцията на ромите е образованието. Той даде пример с Финландия. „Ситуацията е много тежка, не можем да си затваряме очите за случващото се и да чакаме Министерството на образованието да реши проблема”, добави съветникът. 


Според Георги Георгиев проблемът е вътрешноучилищен. Изказването му предизвика недоволство от страна на ръководството на ОУ „Васил Левски”. 


Директорът на училището в ЖК „Васил Левски” – Даниела Николова, отново поиска думата, за да обясни, че дали ще гласува "против” или „за” Системата, ОбС не може да определи броя на паралелките, защото той не е задължителен, а препоръчителен. „Педагогическите съвети са тези, които могат да ги определят”, подчерта Николова. С нейното изказване дискусията бе преустановена.


Повече за Системата оттук: http://botevgrad.com/news/68911/ObS-shte-obsajda-edinni-kriterii-za-priem-v-parvi-klas/