Като поредица от днешните мероприятия, съпътстващи тържествата по повод годишнината от Освобождението на България, грандиозният концерт-спектакъл беше последният акорд в празничната програма.
Самодейните състави към читалището: „Ориенда” на Петя Цекова, Трио „Романтика” с ръководител Боян Шаранов, ЖВГ „Димана” на Диляна Гоцева и невероятните танцьори от ФА „Балканска младост” на Калинка Пушкарова сътвориха един разтърсващ със своето съдържание, родолюбие и правдивост на историческите събития концерт.
Като сценарист Петя Георгиева е разделила концерта на две символични части: тъмното турско робство и съмването.
На сцената се редуваха умело преплетени разтърсващи картини от турското робство: вземането на български деца за еничари, с раздялата на баща и син: „сине, като наближиш моста, и да си вързан, хвърляй се в реката; ако го подминеш, като стигнеш края на селото се обърни към гробищата. Там ще те уцеля в сърцето, но ако ръката ми трепне, като стигнете онази пропаст – скачай. Правила го е жена, ще можеш и ти”. Такъв е бил изборът на тогавашните корави българи, за да не дават децата си в робство.
„Даваш ли даваш, Балканджи Йово...” с нов прочит и прочувствено изпълнение от Иван Чиков. Убийство на съпротивляващ се на турската  потеря българин и грабването на моми и момци от мегдана. 
Все неща, които се знаят от историята, но живото им претворение остава друг отпечатък в съзнанието на зрителите.
Със „съмването”, нещата се променят коренно. Отпуска се изстрадалата българска душа и постепенно се отдава на веселие и радост от живота. Претвориха го певческите състави и танцовия състав.
Всичкото това беше умело допълнение към думите от приветственото слово на кмета Димитър Димитров поповод днешната годишнина.
Концертът завърши с изпълнението на Националния химн в изпълнение на самодейци и публика.
Водещ на програмата беше Цветина Петрова.