Ръководството на Етрополската организация на русофилите организира на 2-ри март тържествена празнична вечеря за своите членове, симпатизанти, за тези, които обичат Русия и за руската диаспора в Етрополе.
Ръководството и работещите в ресторанта към комплекс „Етрополия” предоставиха на всички приятни празнични часове.
Председателката на организацията Станка Димитрова приветства присъстващите за предстоящия на 3 март празник – 161-та годишнина от Освобождението на България.
Тя припомни и за приноса на тогавашните жители на Етрополе и околните села за зимното преминаване на руските войски през Балкана.
Кметът на Етрополска община Димитър Димитров също приветства присъстващите с предстоящия празник. Между другото той каза:
„Ние българите никога не трябва да забравяме нашите освободители и да прекланяме глави пред тези, които жертваха живота си, за да сме свободни днес.
Ние сме потомци на славен и борбен народ, който заедно с братята руси и други братски народи проля кръв на българска земя, за да го има Освобождението.
Съвременните българи трябва да възпитаваме младото поколение в патриотизъм и почит към паметта на героите, да съхраняваме и пазим издигнатите паметници в тяхна чест.”
Приветствие поднесе и председателят на Съюза на слепите за Софийска област, Перник и Кюстендил Асен Алтънов, който се оказа, че е етрополски зет.
Николинка Червенякова изпълни за всички стихотворението на Иван Вазов „Русия”.
Имаше и други индивидуални изпълнения.
Тържеството продължи до късно вечерта с хора, танци и много български и руски песни.