У нас 8-и март провокира смесени чувства - някои го приемат като отживелица от социализма, за други пък той е признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените


Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20-и в., която поражда протести за подобряване условията на труд.
Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ  по инициатива на Американската социалистическа партия.
Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.
Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, отново през март, тези жени създават своя първи работнически синдикат.
Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.


У нас 8-и март провокира смесени чувства


Някои го приемат като отживелица от социализма, за други пък той е признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.
Обичайно на днешния ден децата подаряват картички и цветя на майките си, а мъжете засвидетелстват още веднъж любовта и уважението към половинките си.


Междувременно проучване установи, че един на всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, а също че мъжете са по-способни на работното място и в училище, предаде Ройтерс.


Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство.
Окуражаващо е, че огромното мнозинство от мъжете и жените вярват в равните възможности, но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма, коментира Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.


От Етрополската секция на botevgrad.com честитим Осми март на всички наши читателки, с пожелание за сбъдване на всичките им мечти! На тях, на техните семейства, близки и приятели!