ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ Е ДОМАКИН НА СИМПОЗИУМ НА ТЕМА „ТРЮФЕЛОВА И ЛЕШНИКОВА КУЛТУРА - AЛТЕРНАТИВА ЗА ТРАДИЦИОННИТЕ КУЛТУРИ”


Една чудесна възможност – отглеждане на култивирани трюфели бе представена на 16 март, 2017 в х-л „Еверест” гр. Етрополе.
Събитието, на което присъстваха над 70 гости от цяла България,бе организирано със съдействието на Община Етрополе и отразено от телевизия БНТ и АГРО ТВ. Кметът Димитър Димитров откри събитието с думите „Изключително съм щастлив, че гостите от Румъния и Италия са избрани именно нашия град за домакин на това събитие, защото районът ни може да предложи условия за отглеждане на различни култури. Този отрасъл ще даде шанс за ефикасно и ползотворно използване на земеделските земи и създаването на един печеливш бизнес”.
Представителите на румънската фирма SC“IL TARTUFO ALBA” г-жа Николета Симон-представител за България, инж. Джордже Щефан – агроном запознаха подробно  присъстващите с историята на компанията и ползите от отглеждане на трюфелови и лешникови култури. Те обясниха, че трюфелите са „диаманти в градината” и отглеждането им изисква спазване на точни правила.  Интересен е фактът, че те живеят в симбиоза с кореновата система на дърветата, така, че грижи се полагат и за двете растения.  При отглеждането на гъбата не се използват изкуствени химически препарати. Най-важното нещо е почвата и нейното рН. Тя не трябва да бъде киселинна, разположението и наклонът също са от значение. Преди да се правят насаждения, са нужни предварителни анализи на почвата.
Има специфика при отглеждането и брането на реколтата, затова фирмата се ангажира да консултира всички, които се заемат с отглеждането на гъбата. Тъй като трюфелите се откриват със специални кучета, компанията осигурява дресиране или предоставяне на вече обучени за целта кучета. Накрая тя изкупува производството.
Трюфелите са изключително търсена храна, а цената за килограм бял трюфел започва от 1000 и стига до 4000 евро.