Така може да се нарече снощният концерт-спектакъл, който СУ „Христо Ясенов” изнесе в препълнения салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” по повод Патронния празник на училището.
Тържеството, наречено „Ясеновско утро”, започна с посрещане на училищното знаме.
 Празникът беше почетен от Христо Андреев – началник на РУ на образованието, Димитър Димитров - кмет на Община Етрополе, Марин Маринов - председател на Общинския съвет Етрополе, инж. Валентин Цацов - директор на Рудничен комплекс "Елаците-Мед" АД и председател на Училищното настоятелство, Илонка Славчева -старши експерт в РУО София регион, Цветана Толева - председател на Обществения съвет към училището, общински съветници, както и много ръководители на фирми, общински институции, бивши директори, учители и ученици на СУ "Хр.Ясенов".
В празничното си слово директорът на училището Мила Манчева изброи постигнатите успехи и получени награди в спортната, учебната и обществена дейност.
Тя награди с новоучредения плакет „За принос в развитието на образованието в СУ „Христо Ясенов”, за тяхната всеотдайна дейност в името на поверените им ученици, дългогодишните учители Дамяна Петрова, Мариана В. Енчева, Мариана Лозанова, Николина Христова, Радка Василева, Стефка Енчева и Цветанка Николова.
Директорката благодари от името на ръководството и колектива, на: общинското ръководство; ръководството на НЧ „Тодор Пеев-1871”; Училищното настоятелство и Обществения съвет, Ученическия съвет, Дамски клуб "Инер Уил" за активната им помощ за развитието на училището; на общинския съветник Володя Вълов за предоставените безвъзмездно уникални артефакти за и от Христо Ясенов, както и на всички учители и помощен персонал за невероятния им и самоутвержен труд за просперитета на училището.
След словото на директорката, приветствие от името на РУО София регион поднесе старши експерт Илонка Славчева.  
По повод на празника са получени поздравителни адреси още от Димитър Димитров - кмет на общината, от Комисията по "Просвета, култура и вероизповедания" към Общинския съвет, Обществения съвет, проф. д-р инж. Цоло Вутов, ПГ "Тодор Пеев", ОУ "Хр.Ботев" с.Лопян, Училищното настоятелство и Дамски клуб "Инер Уил".
Цветана Толева - председател на Обществения съвет към училището обяви началото на дарителска кампания от книги, с които да се обогати училищната библиотека.
След „официалната част”, в продължение на час и половина учениците от СУ „Христо Ясенов” подариха на етрополци невероятен концерт-спектакъл. Поднесен по начин, непознат в досегашната практика на такива чествания, в сценария му се преплитаха картини от хора, танци, мажоретки, сценки из народни приказки и песни, естрадни, български и руски народни песни, скечове...но най-много го имаше приповдигнатото празнично настроение. При повечето от изпълненията публиката пригласяше на изпълнителите. Почти не стихваха бурните и продължителни аплодисменти.
За всички участници в спектакъла бяха трите кошници с прекрасни пролетни цветя.
Спектакълът е осъществен от екип от ученици и учителите на СУ „Христо Ясенов” Цветана Спасова, Мариана Спиридонова, Емилия Моновска, Цветелина Овчарова, Мария Транчева, Калинка Пушкарова и със съдействието на Диана Петкова, Радомира Маринова, Людмила Пешева, Ася Нинова, Маргарита Хлебарова, Емилия Йончева и Даниела Петрова.
Осветление и звук: Евгени Овчаров.