Здравко Лесичков е роден през 1957г в София. Семеен е, има син. Икономист е по образование. През годините е бил търговски представител на фирми от Европа, организатор на форумите „Финанси и инвестиции в строителството”, както и на различни платформи за онлайн търговия. През последните години работи в конната си база в Скравена. С голяма популярност се ползват детските спортни лагери, които се организират там. По един атрактивен начин - конна езда, игри и забавления, с екипа си възпитава подрастващите в любов и уважение към българските традиции и ценности, към природата. Подпомагат комуникацията на децата, насърчават ги за работа в група, за проява на отношения на емпатия, съпричастност и толерантност помежду им.


Какъв е личният Ви мотив да се кандидатирате за народен представител? С какво смятате, че реално може да допринесете за подобряване живота на хората в страната и какво Ви дава увереност, че може да се справите?


Вярвам в младите хора и смятам, че те трябва да получат подкрепа, за да си подредят държавата такава, каквато я искат - само тогава те няма да предпочитат и избират за живот и реализация страните от западна Европа. Искаме ли нашите деца да са тук? Искаме ли да се радваме на внуци? Да, искаме, но на изборите какво правим?- подкрепяме тези, заради които младите бягат на запад. В личен аспект, когато някой ни излъже, ние му обръщаме гръб, а позволяваме от десетилетия на едни и същи, системно да ни лъжат за „светло” бъдеще и правда. Младите хора са изключително чувствителни на тази тема и това не е случайно, защото липсата на правда, ред, справедливост е предпоставка за корупция, а тя, от своя страна, е рай за мафията. Включих се в тази кампания, защото „Да, България” е за промяна на съдебната система, а качественото правосъдие е гарант за прозрачни правила и справедливост в обществото, както и ефективна мярка, за да се изгони мафията от държавата. Убеден съм, че това е формулата, която ще предостави онзи по-добър и справедлив живот на децата ни, така че те да останат в България. 


Кои според Вас са основните проблеми в обществено-икономическия живот на България и как виждате тяхното разрешаване?


За мен най-важни са децата, те са бъдещето на България. Ако искаме да подобрим живота на хората в страната, трябва да инвестираме сега в качествено предучилищно възпитание и подготовка, която да формира положително отношение към училището и образованието като цяло, както и мотивация за учене. Да изгражда у децата широк обхват от умения, социални способности за взаимодействие, за саморегулиране и самоконтрол. Да подготвя честни и отговорни, креативни личности, способни да се ориентират и реализират в живота. личности, уважаващи другите и умеещи да работят в колектив за общи цели и да ги постигат. Само така след години ще имаме достойни хора, които да влязат в управлението на държавата. Дълъг период, но отлагането на обучението и възпитанието на децата отдалечава решаването на натрупаните проблеми в обществено-икономическия живот на България. За да се отърсят от робския дух, Мойсей е водил евреите 40 години през пустинята. 


Друг фундаментален въпрос - развитието на българската икономика чрез спиране на кражбите на обществения ресурс и пренасочването му към създаване на икономика на бъдещето, базирана на иновации, предприемачество и разширено присъствие на външни пазари. Икономика, която да намали регионалното неравенство и да превърне България във водещата икономическа сила, способна да осигури на своите гражданите значително по-висок стандарт на живот и възможности за развитие. Пълна прозрачност на собствеността на фирмите, участници в обществени поръчки, чрез декларация на цялостната верига на собственост с пълна яснота за крайните физически лица. Забрана за участие за холдингови структури с неясни собственици или такива, които са регистрирани в офшорни зони с непрозрачни структури на собствеността.


Какви конкретни законодателни мерки смятате, че трябва да бъдат приети с приоритет от 44-тото Народно събрание?


Законодателните мерки от първа необходимост са свързани със съдебната реформа, която е нашата основна кауза. Трябва да изчистим съдебната власт, за да изчисти тя всички останали. И когато извадим мафията от съдебната система, ще има върховенство на правото и справедливостта. Тогава ще извадим мафията от държавата и ще постигнем споделен просперитет, защото растежът в момента се консумира от олигархични кръгове, които не позволяват да бъде усетен и споделен от максимално голям брой български граждани. Тогава ще извадим мафията и от обществените поръчки, ще се освободят поне няколко милиарда, за да се пренасочат към образование, социални проекти, здравеопазване. 


Каква е оценката Ви за развитието на общината и с какво смятате, че може да повлияете върху подобряване на жизнената среда в нашата община, ако бъдете избран за народен представител?                                                                                                                Друг приоритет е подобряването на жизнената среда в община Ботевград. Наблюдавам случващото се, приветствам прозрачността и набелязаната програма за развитие. Прекрасно е намерението за развитие на туризма на територията на общината и проактивното му представяне ще доведе нови инвестиции и съответно - повишаване на доходите и жизнения стандарт.  Районът е с древна и продължителна история, което потвърждава и заключението на института по Тракология, че крепостите,  които опасват Ботевградското поле, съществуват още от предримската епоха. За тези крепости историкът Тацит разказва, че са последната опора на траките в борбата им срещу римското нашествие. 


Програмата на общината за развитие на туризма е много добро начало, вярвам в ползите за населението от региона, подкрепям я и с удоволствие бих съдействал при нейната реализация. Благоприятното  географско разположени на общината е предимство и важен фактор за нейната конкурентоспособност и дава възможност за обособяване на секторна индустриална зони (тип Тракийска икономическа зона), включваща висока концентрация на фирми от даден сектор с експортен потенциал.


Каква трябва да бъде ролята на младите хора в политическия живот на страната?


Участието и активното гражданство се изразява в това да имаш правото, средствата, пространството и възможността, а когато се налага и подкрепата,  да участваш и влияеш в процеса на вземане на решенията, с които да допринесеш за изграждането на едно по-добро общество. 


Днес за повечето млади хора, Европа означава преди всичко образование, възможност за работа и чрез нея – благосъстояние. Приветствам младежите, които, за да си подсигурят благоденствие тук, в България, декларират желание и се включват в обществения живот за решаване на собствените си проблеми. От изключително значение за младите хора е да използват правото си да участват активно и влияят с действия и дейности в процеса на вземане на решения, с които да допринесат за изграждането на едно по-добро общество.


Какво е Вашето послание към избирателите? Какъв ангажимент Вие лично бихте поели към тях? 


Една мъдрост гласи: „Ако правите това, което винаги сте правили, ще ви се случва това, което винаги ви се е случвало!”. Промяната не е лесна работа, но е единствената възможност да сменим посоката на пътуване! Нека проявим разум в избора си! Идеята за споделен растеж преминава през битката,  че трябва да изкараме мафията от съдебната власт, да освободим бизнеса от пресата на администрацията. Да извадим мафията от държавата! За да стане това в Парламента трябва да има хора с гръбнак и кураж, които да гледат главния прокурор в очите и да не се боят да задават въпроси.


Затова се обръщаме към хората, готови да застанат зад каузата ни:


Мисията възможна - „Да, България”!


Купуването и продаването на гласове е престъпление!