СУ „Христо Ясенов” - гр. Етрополе е едно от одобрените училища, кандидатствали за участие в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.
Програмата е създадена от Информационното бюро на ЕП в Хага. След успешното й прилагане в Холандия тя преминава в пилотен проект през учебната 2015/2016 год. във Франция, Германия, Ирландия, Полша и Испания. През есента на 2016 год. Програмата е одобрена от Бюрото на ЕП и започва нейното внедряване във всички страни членки.
Програмата за училища посланици на Европейския парламент е най- мащабната по рода си платформа, която е насочена към информираността на младите за Европейския съюз- структури и институции, и по- специално за Европейския парламент, за европейското гражданство и европейската парламентарна демокрация, за мястото и ролята на България.
В България образователна програма стартира за учебната 2016-2017 год. пилотно в областите Пернишка, Софийска и София - град. Над 40 училища са подали кандидатури за участие. След преглед на мотивационните предложения на всяко от училищата, жури от представители на Информационното бюро на ЕП в България определи 20 учебни заведения, които да продължат напред в Програмата
На 24.02.2017 год. в Дома на Европа се проведе въвеждащо обучение на представители на училищата, които са допуснати да работят по Програмата за училища посланици на ЕП. Програмата беше представена от д-р Андрей Ковачев, член на Бюрото на ЕП. Медиатори бяха проф. д-р Ингрид Шикова и д-р Красимира Василева.
Сред номинираните училища е и нашето училище - СУ „Христо Ясенов”.
Във всяко училище ще работи екип от учители /старши посланици/ и ученици /младши посланици/. Най-добре представители се училища ще получат статут „Училище посланик на ЕП”.
Програмата ще продължи и през следващата 2017- 2018 учебна година.
Текст и снимка: Наталия Дочева