IBM, чието решение преди 10 години да подкрепи Linux даде тласък на възприемането й от бизнеса, посъветва разработчиците да направят системата с отворен код „по-зелена” и да престанат да копират Windows на Microsoft, ако искат да видят своя продукт на десктоп системите.
На конференцията LinuxWorld в Сан Франциско от корпорацията заявиха, че това, от което общността на отворения код се нуждае, за да направи Linux популярна десктоп операционна система, използвана и от бизнеса, и от потребителите, са няколко много добри специалисти по графичен дизайн.
Тези коментари на Синия гигант идват само ден, след като той обяви решението си да се присъедини към Linux дистрибуторите Canonical, Novell и Red Hat в усилията им да ускорят създадаването на персонални компютри за бизнеса, в които да няма и следа от Windows. Четирите компании ще доставят на хардуерните си партньори софтуер за десктопи, които ще разполагат с алтернативи на Windows и Office, разкрива informationweek.com.
Думите на IBM имат голяма тежест в Linux общността, предвид големите инвестиции и приноса на компанията към тази операционна система. През декември 2000 година гигантът застана зад Linux, обещавайки още на следващата година да похарчи $1 милиард за разработване и развитие на ОС с отворен код.
Според предвижданията и желанията на IBM за развитие на Linux през следващите 10 години, разработчиците ще трябва да се фокусират в няколко области, една от които е „по-зелена” ОС. Linux трябва да стане по-ефективна в използването си на ресурси, за да помогне на усилията за намаляване на консумацията на енергия в центровете за данни. Въпреки че сега съществуват неща като сървърна виртуализация, балансиране на натоварването, по-добро управление на ресурсите и други подобни технологии, нужно е да бъдат положени повече усилия.
Отвореният код не е направил достатъчно за потребителите, смятат от IBM. Що се отнася до пазара на малките и средни предприятия (МСП), то той представлява златна възможност за Linux, тъй като операционната система с отворен код може да помогне за намаляване на разходите на фирмите. За да стане това обаче, МСП имат нужда от ключови приложения, които да изискват минимална поддръжка.
В дългосрочен период IBM очаква технологиите за МСП да еволюират в продукти, които обединяват отворен код, интелектуална собственост и уеб услуги в едно. В този микс IBM би работил в насока, където отвореният код ще заеме водещо място.
Софтуерният колос вярва също така, че пред общността на отворения код съществува възможност за разработване на специфични за индустрията приложения само на Linux. IBM обаче отправи упрек към общността, че все още липсват подобни приложения.
Бизнес софтуерът с отворен код сигурно привлича разработчиците, които вярват, че всички програми трябва да са безплатни. IBM обаче не смята, че подобно нещо може да се случи в скоро време.
Прогнозата на компанията е, че многото софтуерни лицензи с отворен код, както и многото организации за стандартизиране на софтуер, които съществуват днес, с времето ще намалеят до само няколко. В момента пет и шест лиценза с отворен код покриват над 90% от наличния софтуер.
От гледна точка на стандартите, IBM планира да работи усилено за въвеждане на реформа през следващите 10 години, тъй като смята, че пет или шест организации са напълно достатъчни за одобрение на технологични стандарти. Общността на отворения код трябва да се отърве от лабиринта от стандарти и организации, които ги одобряват.
В заключение, IBM вярва, че с времето Linux ще се разпростре и извън границите на сървърната платформа х86, където днес е повече от успешна. Операционната система с отворен код ще стана и силен играч в свързаните с интернет приложения, както и в областта на джобните устройства, смартфоните и други класове продукти.