На заседанието на ОбС днес, което е продължение на редовната сесия от миналия четвъртък, председателстващият Цанко Цанов съобщи, че е внесена декларация от общинския съветник Филип Филипов. Тя гласи: 


Уважаеми дами и господа,


на 30 март 2017 година ръководството на ПП ГЕРБ – Ботевград с декларация, неподписана, в която  не се посочва нито един мотив, факт или мое действие, заяви, че снема политическото си доверие от мен.


Нормалният политически диалог изисква да се проведе предварителна среща с всички съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет, на която те да  бъдат уведомени за предприетите действие от страна на ръководството на партията, а не всички ние да научаваме за тази декларация на заседание на местния парламент.


Преди провеждане на местните избори през 2015 година получих предложение да участвам в тях от няколко политически формации, включително и от ПП ГЕРБ. Тогава ПП ГЕРБ ясно и категорично се разграничи от тогавашния кмет на Ботевград Георги Георгиев и политиката, която той провежда. Това обстоятелство ме накара да приема тяхното предложение. 


Но с даване на своето съгласие, ясно заявих, че съм член на ПП Съюз на патриотичните сили  „ЗАЩИТА” от 2001 година и в момента съм зам.-председател на партията, както и че ще си остана неин член. Позицията ми беше приета. Активно участвах в разработването на Програмата, с която се явихме на изборите и оказвах пълно съдействие на нашия кандидат за кмет - Цанко Цанов, за провеждане на предизборните прояви в хода на кампанията. 


Независимо, че бях поставен на по-задно място в листата за съветници, преференциалният вот на избирателите ми отреди място в настоящия Общински съвет. Явно с дейността си в предишния Общински съвет съм успял да спечеля одобрението и доверието на жители на нашата община.   


В работата си като общински съветник винаги съм подкрепял всяко разумно предложение, което е било в интерес на гражданите на Община Ботевград. Много голяма част от тези решения се покриваха напълно с това, което ние обещавахме в предизборната си кампания: създаването на общинска полиция; общинско БКС; запазване социалните придобивки на жителите и много други. Ето защо заявявам, че ще продължа да работя в същата посока.


Заявявам още, че винаги ще бъда против задкулисни и неясни договорки с групата на ОББО и няма да участвам с тях в съвместни действия в Общинския съвет, насочени срещу сегашното ръководство на общината. Ако проследим кой как гласува в местния парламент, ще се уверим, че има опити за такива действия. Смятам, че ако допуснем това да продължава да се случва, ще бъде явна подмяна на волята на избирателите на ПП ГЕРБ. 


Напомням, че на балотажа на местните избори ние подкрепихме кандидатурата на Иван Гавалюгов за кмет. Именно затова председателят на Общинския съвет е от ПП ГЕРБ.  


Не се срамувам от нито една своя дума и нито едно свое действие в Общинския съвет и считам, че не съм подвел избирателите, гласували за мен, и не съм подменил техния вот, в което ме обвиняват.