В продължение на 15 години, с наближването на Великден, Етрополският музей организира изложба на „плескани” яйца и школа за усвояване на занаята.
За втори път, тази година със своя изложба гостува Ихтиманският музей. Освен тях, има подредени няколко витрини с гравирани яйза и такива с рисувани икони върху тях. В изложбената зала има и една витрина с най-характерните за Етрополската школа „плескани” яйца.
Велина Минева – директор на Ихтиманския музей сподели пред наш представител:
Три са школите на рисувани великденски яйца в България: в Етрополе, Ихтиман и Велинград.
Различен е и стила на изписването.  Характерното за Ихтиманската школа е това, че изписва геометрични и растителни мотиви. Използват се два различни метода на рисуване. 
Първият е техниката на апликационния восък – върху суровото яйцето се изписват с пчелен восък фигури на растителни орнаменти, хора и животни, после рисунката се оцветява. След варенето цялото яйце остава бяло.
Другата техника е по-стара – върху яйцето се пише с пчелен восък, яйцата се оцветяват и след отстраняване на восъка рисунката върху тях остава бяла. 
Тези методи се предават от поколение на поколение чрез школите, които се организират в Ихтиман.
За изложбата в Етрополе организаторите са донесли яйца с най-характерните за тяхната школа орнаменти. Красиви, впечатляващи и грабващи зрителите с прецизното им изпълнение.
В изложбената зала са подредени и няколко витрини на учителката по художествено изкуство от Плевен, художничката Рсица Тодорова. Тя е представила е яйца, за които говорихме в началото, с рисувани икони върху тях и гравирани яйца.
И третият раздел е витрина с етрополски „плескани” яйца, както ги наричаме в града.
Изложбата откри инж. Стефан Борисов – заместник-кмет на общината в присъствието на гл.инспектор ПКВ Росица Иванова и впечатляващо много ученици. Дойдоха да разгледат яйцата и много деца от детските градини.
Казвам, „впечатляващо много”, защото на изложбите от други години интересът на младите хора към този вид изкуство беше много по-слаб. напълно разбираемо е, като към нещо непознато. Явно с годините усилията на ръководството и уредниците на нашия музей за популяризирането му се увенчават с успех.
Още повече, че няколко дни преди откриване на изложбата, през Работилницата за плескани яйца са се изредили не малко ученици, желаещи да научат занаята: от VІІІ и ІХ клас на СУ „Христо Ясенов”, членове на клуб „Краезнание” с ръководител Весела Лакова по проект „Твоят час” и учениците от VІ г клас с класен ръководител Йорданка Благова; ІХ клас на ПГ „Тодор Пеев”, членове на клуб „Краезнание” с ръководител Камелия Стаменова и Арт – клуб” с ръководител Таня Ангелова по проект „Твоят час”; учениците от ІІІ клас на ОУ „Христо Ботев” – гр. Етрополе, членове на „Арт-клуб” по проект „Твоят час”, с ръководител Пенка Кръстева; учениците от І б клас с класен ръководител Лили Томова.
Обучение имаше и днес.
Изложбата ще бъде открита за посещение до 15 май 2017 г.