Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътувания, съпроводени с различни емоционални състояния. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.


Топлите дни предполагат повишаване на интензивността на движението по пътищата на страната. Активност се отчита и по отношение на управлението на двуколесни пътни превозни средства - велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Нови и не дотам опитни шофьори добиват псевдоувереност и сядат смело зад волана, отправяйки се на дълъг път. Неправоспособните водачи необмислено карат коли и мотоциклети, рискувайки не само своя живот.


Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно.


След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.


Компромисите, които сме склонни да правим заради празничното настроение, не бива да ни прави небрежни към собствената ни сигурност и тази на нашите близки.


За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:


ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРЕВОЗНОТО СИ СРЕДСТВО


- Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.


- Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.


- Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.


- Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.


- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.


- Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.


ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО


- Планирайте отрано и практично пътуването.


- Използвайте светлата част на деня за придвижване.


- Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.


- Преди шофирането починете добре.


- Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.


- Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.


- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитнияг водач.


- Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.


- Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.


- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.


ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА


- Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.


- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснява те водача в автомобила пред вас.


- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.


- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.


- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.


- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.


- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.


БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА


- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.


- Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.


- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.


- Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.


- Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.


ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ


- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.


- Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.


- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.


- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, сирете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.