Официално бе открита последната пета фаза от разширяването на производствените мощности на „Интегрейтид Микро-електроникс – България” ЕООД. / IMI / в Ботевград, което стартира през 2012 година. Допълнителните 8 520 кв.м производствена площ, в това число складово стопанство, пластмаси, инструментално производство, както и 2000 кв.м административна част, са проектирани така, че да създават безопасна и приятна работна среда.  Инвестицията възлиза на 7,63 млн. лв. и открива 430 нови работни места. Част от необходимия брой кадри вече са наети, стана ясно по време на откриването. 


Лентата на новата производствена мощност прерязаха Лъчезар Борисов – заместник- министър на икономиката, Жил Бернар – президент на IMI България,  Ерик Де Кандидо  - управляващ директор на компанията, Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, и Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград. 


Преди това бе прочетен поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. „С откриването на нови производствени мощности и разширяването на дейността си през последните години, "Интегрейтид Микро-електроникс – България" не само повиши конкурентоспособността си на европейския пазар, където работи, но и предостави възможност за достоен труд на над 2300 служители и оператори в регион с висока безработица”, се казва в част от поздравлението на държавния глава. То бе отправено и по повод 20-годишния юбилей на фирмата, който също бе отбелязан днес.   


„Двайсет години е внушителна цифра, която показва колко силно успешно и устойчиво е изпълнението и управлението на дейностите на IMI  тук, в Ботевград. През този период компанията достигна годишен оборот от 400 000 000 лева, 2300 служители и оператори, 100 000 000 евро инвестиции през годините, повече от един милиард доставени компонента", каза Ерик Де Кандидо. По-нататък в изказването си той благодари на инж. Петър Петров - дългогодишен служител във фирмата, който има заслуга за реализацията на проекта.  


От своя страна Жил Бернар посочи, че инвеститорът е избрал България не заради евтината работна ръка и местоположението, а заради квалифицираните инженери и технолози. „Талантливите български мениджъри гледат в правилната посока, компанията разчита на тях, а хората са основният ресурс, заради който се спряхме на България. Нашата успешна история в страната ще продължи със сградите, които откриваме днес“, допълни президентът на компанията. 


„За мен е чест и удоволствие, че съм сред екипа от хора, които са създали тази успешна инвестиционна история, и то в България, и то в Ботевград. Затова искам да Ви благодаря”, каза заместник-министър Лъчезар Борисов. Той изтъкна, че това е поредната инвестиция в Ботевград на IMI България, която ще даде възможност на още 400 души да започнат работа. Заместник-министърът допълни, че най-големият капитал и предимство на България са хората, квалифицираната и работоспособна работна ръка, която е гаранция за успеха на всеки инвеститор. „Разкриването на нови работни места в тези производства ще има сериозен социално-икономически принос не само на регионално, но и на национално ниво“, добави заместник-министър Борисов. Той подчерта, че Министерството на икономиката ще спази своите ангажименти и ще продължи да подкрепя инвеститора като, прилагайки мярката по чл.22 от Закона за насърчаване на инвестициите, осигури финансово подпомагане за частично възстановяване на задължителни осигурителни вноски за новоназначените работници и служители.


В периода до 2020 г. от бюджета на Министерството на икономиката ще бъдат предоставени средства на обща стойност до 735 513 лв.


Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев изтъкна добрите резултати от съвместната работа с инвеститора. „IMI България са визуализирано решение на моята формула: Лидерство=Иновации+Инвестиции. Очаквам да бъдат основа за развитие на автомобилната индустрия в региона", допълни той.


Кметът на града Иван Гавалюгов посочи, че гражданите на Ботевград оценяват инвестицията и огромното й значение за града. „IMI България диктува модата в производството и трудовата култура. Благодаря на служителите и операторите на компанията, които със своя професионализъм, със своята коректност и всеотдайност и със своето трудолюбие убедиха собствениците и ръководството на IMI, че Ботевград е правилното място за инвестиции“, каза още кметът на Ботевград. По думите му това е добър пример и ще допринесе за повече инвестиции и привличане на  високотехнологични и екологични производства. 


Иван Гавалюгов изрази задоволство от добрата комуникация на общината с Ерик Де Кандидо. Той благодари на управляващия директор за това, че винаги се е отзовавал на призивите за подкрепа на различни сериозни социални дейности. 


След прерязване на лентата отец Михаил от Чекотинския манастир извърши освещаване на новата производствена мощност. 


През 2016 г. "Интегрейтид Микро-електроникс България“ ЕООД получава сертификат за инвестиция клас А за проекта „Разширение и оптимизиране на технологичните и логистични мощности в Ботевград. Инвестицията е в размер 7,63 млн. лв., а проектът предвижда закупуване на три нови производствени линии за асемблиране на модули и съпътстващи машинни модули, като след завършване на проекта производственият капацитет ще се увеличи с 20-25%. Произведените изделия представляват електронни модули, които се използват в автомобилната, индустриална и битова електроника.


По време на церемонията по откриването стана ясно, че компанията планира изграждането на завод в Сърбия. По думи на Ерик Де Кандидо това не означава трансфер на производство, а реализиране на съвсем нов бизнес проект. „За осъществяването му ще се използва опитът на българските специалисти”, подчерта той.