В днешната ранна утрин, на 13 април, многобройните телевизионни зрители в страната имаха възможност да се докоснат до стародавната традиция рисуване на великденските етрополски „плескани яйца”.
Малко преди 9:00 часа екип на телевизията имаше пряко предаване „на живо” от Етрополския исторически музей. Поредните посетители на организираната от музея работилница показаха как се рисуват яйцата в Етрополе преди Великден.
Наш представител беше на мястото на събитието и чрез снимките, които ви предлагаме, ще ви направим отново съпричастни към предаването.
Всяко селище в страната има неща, които през вековете са се превърнали в своеобразна негова емблема. Такива за Етрополе са „напяване на пръстените” и великднеските яйца, рисувани по единствен  като мотиви метод в страната.
Във времето етрополки са рисували яйцата, не толкова като традиция, а като даденост. Като нещо неделимо от Великденските празници. От 15 години Историческият музей организира всяка година работилница за запазване и предаване на занаята за идните поколения.
В България има общо три такива школи – Етрополската, Ихтиманската и Велинградската.
Различават се както, по метода ра сивунатео, така и по тематиката на рисунките. За Етрополската са характерни петлето, кръста и цветята.
В момента продължава да стои организираната преди няколко дни изложба от Ихтиман.