ОБЩИНСКИ ЕТАП ОТ НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА ВИКТОРИНА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ“


На 24.04.2017 година в СУ „Христо Ясенов”- град Етрополе се проведе общинско състезание по безопасност на движението, което бе под надслов „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”.


Целта на състезанието е да се изградят умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране на култура за безопасно поведение на пътя. В състезанието участваха ученици от СУ „Христо Ясенов”, ОУ „Христо Ботев”- град Етрополе, ОУ „Георги Бенковски” – село Малки Искър и ОУ „Христо Ботев” – село Лопян.
Мероприятието бе уважено от заместник-кмета на Община Етрополе Росица Христова, Любомир Рангелов – старши инспектор „Пътна Полиция” към ОДМВР София област, Любомир Лазаров – Управител на СУАБ – СБА  ЕООД, инспектор Павлин Ангелов – отговорник „Пътна Полиция” към РУ на МВР – Етрополе, Вергиния Йорданова – старши-експерт „Професионално образования” в РУО София регион, Росица Иванова – Началник-отдел „Социална  политика, спорт и туризъм“ и Десислава Лазарова – старши-експерт „Култура, спорт и туризъм“, Росица Василева и Петя Недкова – заместник-директори на СУ „Христо Ясенов”.
Приветствие към присъстващите и участниците в състезанието отправиха Кати Дочева и Пламен Петков от Общински инспекторат към Община Етрополе,  които бяха  ръководители по провеждането на състезанието.
Кати Дочева изказа благодарностите си към Общинското ръководство за оказаната помощ и пожела успех на участниците. 
Любомир Рангелов – старши-инспектор ”Пътна Полиция” към ОДМВР София област благодари на Общината за подкрепата, която оказва винаги и най вече към децата и към пътната безопасност. „Радвам се, че мога да бъда част от днешното мероприятие. Пътната безопасност, Вашите  знания и умения в тази насока са изключително важни за всички нас.”, бе част от приветствието на г-н Рангелов.
Заместник-директорът на СУ „ Христо Ясенов” Петя Недкова запозна децата с правилата на състезанието и през какви етапи ще премине то. Първият кръг, през който преминаха участниците, без да решат  тест – листовка по отбори, която съдържаше 20 ситуации.
Във втория кръг, отборите, които бяха съставени от по четири човека трябваше да отговарят на въпроси. Викторината се състоя от няколко въпроса, а всеки верен отговор им носи по една точка за отбора. 
Третият етап от състезанието бе практическо задание. Едната част от практическото задание включваше сглобяване на пътен знак. С тази задача отборите трябваше да се справят за 2 минути, като наредят 2 пътни знака. 
След отличното справяне на всички отбори, те участваха в ситуация за оказване на долекарска помощ при пътно транспортно произшествие с посочени конкретни действия, които трябва да бъдат подредени в правилната последователност на изпълнение.
Повече разяснения за това как да окажат първа помощ даде Галя Пешева – медицински специалист в СУ „Христо Ясенов“ - град Етрополе. Основните въпроси, които се обсъдиха бяха относно как да разберат какво е състоянието на пострадалия, на кой телефон трябва да се обадят, как да проверят дали пострадалия е в съзнание, какво се прави при изгаряне и много други важни въпроси.
Последва и велосъстезание, в което всеки един от отборите трябваше да премине през 5 елемента, за да финишира при поставения знак „Стоп”.  Отборите бяха оценявани от жури в състав: Любомир Рангелов, Любомир Лазаров и Пламен Петков от Общински инспекторат към Община Етрополе. 
От името на Общинското ръководство Росица Иванова поздрави всички участници за безупречното справяне и старанието, което са положили.
След приключване на всички кръгове се получи следното класиране:
На I-во място е отборът на СУ „Христо Ясенов”- град Етрополе в състав:
1.Памела Гетова
2.Ралина Лазарова
3.Александър Николов
4.Иван Ангелов 


На II място - отборът на ОУ”Георги Бенковски”, село Малки Искър в състав:
1.Георги Георгиев
2.Юлия Цветкова
3.Славчо Иванов
4.Мирослава Георгиева


На III място - отборът на ОУ „Христо Ботев” -  град Етрополе в състав:
1.Мария Куманова
2.Михаела Димитрова
3.Васил Керемидски
4.Марин Маринов


На IV място - отборът на ОУ „Христо Ботев”- село Лопян в състав:
1.Лалка Вескова
2.Цветелин Петков
3.Кръстьо Кръстев
4.Таня Петкова


За всички участници от ръководството на Община Етрополе бяха подсигурени грамоти за участие и лакомства.
Класиралите се на първите три места получиха купи и отборни грамоти. Наградите бяха връчени от Любомир Рангелов, Петя Недкова и Любомир Лазаров.
Текстъ и снимки: от Общината