Общо 20 награди – 16 в чужбина и 4 в България, от литературни конкурси има зад гърба си ботевградчанката Малинка Цветкова. Тя сама финансира издаването на четирите си стихосбирки, последната от които - „Не искам”, бе представена вчера в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Развълнувана, авторката благодари на колегите си по перо и своите почитали за това, че са уважили премиерата на новата й поетична книга.  


„Където и да съм била през годините, винаги съм носила в сърцето си моя роден град и моята България. Те присъстват и в четирите ми стихосбирки”, каза Малинка Цветкова. За новата си книга тя сподели: „Старала съм се изказът ми да е кратък и семпъл. Защото животът е прекалено сложен да го объркваме с дълги словоизлияния.”.  


След встъпителните думи на авторката прозвучаха стихове от книгата „Не искам”. Те бяха прочетени от Маргарита Василева от самодейния театър при читалището в Ботевград.  


Думата да представи стихосбирката бе дадена на литературния критик Марин Кадиев, който е и председател на Съюза на независимите български писатели. 


„Винаги съм се респектирал от ботевградската публика. Има културен въздух, има нещо, което вдига нивото на една естетическа висота”, подчерта критикът. Според него пътят за спасението си остава словото, „независимо, че живеем в уродливо време”.  


Марин Кадиев даде висока оценка на четвъртата поетична книга на Малинка Цветкова. „Не оспорвам останалите, но това е най-доброто до момента. Тя постига наистина едно естетическо съзряване. Стиховете й са синтези, кратки обобщения с мъдрост”, обобщи Кадиев, след като се спря поотделно на основните теми в нейната лирика.  Една от тях е за любовта.  


„Малинка припомня един стар мъдър съвет: „Когато човек обича, той никога не е сам”. Обичта гони самотата и мъката. Да обичаме не само противоположния пол, а и близките си, Родината, да обичаме живота. Но онова, което е най-стойностното, е да не бъдем лоши, да не бъдем зли. Защото много зли станахме. Добре че не са всички, защото иначе светът губи стойността си. Ако ние в себе си не се преборим да изгоним лошотията, а това е постижимо, не оправдаваме нашето човешко предназначение”, каза литературният критик в края на представянето.   


Авторката на „Не искам” получи поздравителен адрес от Литературен клуб „Стамен Панчев”, на който е член, и много цветя. Персонални поздрави към нея отправиха членове на клуба и някои от останалите гости. Сред тях бяха Марин Тачков – редактор и Цветелина Атанасова – художник на илюстрациите и в четирите книги на Малинка Цветкова. Автор на две рисунки в новата й книга е художничката Надежда Цанова.  


Творчеството на Малинка Цветкова има своите почитатели не само в родния й Ботевград, но и в цялата страна, и в Испания, където работи от девет години. Почти ежедневно тя изпраща книги на ценители на съвременната поезия, които се свързват с нея чрез социалната мрежа.