Вчера Етрополе отбеляза 72-та годишнина от победата над хитлерофашистка Германия и Деня на Европа.
Непоследствено след полагане на венци и букети с цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци, в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” беше тържеството, посветено на празника.
Слово произнесе Иван Чиков, което качваме на Етрополската страница на сайта.


Уважаеми дами и господа,
уважаеми съграждани,
Днес, Девети май, отбелязваме Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа.
Повод да отдадем почит към загиналите, които отдадоха живота си за свободата на Европа.
Денят на обединена Европа е денят, който напомня за милионите жертви във Втората световна война – най-опустошителната в историята на човечеството. Всички ние не трябва да забравяме за високата цена, която заплатиха европейските народи и Русия в битката с хитлерофашизма.
Във военния конфликт преди 72 години, са въвлечени 61 държави, а военните действия се водят на територията на 40 страни. На бойните полета остават 52 милиона загинали. Десетки градове и села са превърнати в руини.
Втората световна воина се превърна в урок за цялото човечество, който не бива да забравяме. Победа, без която би било невъзможно честването на деня на Европа. Без този ден историята щеше да е друга.
От Етрополска община, в заключителния етап на войната, участват над 600 души. Етрополци не остават безучастни към нуждите на българската армия. Само за три дни те събират 500 000 лева в помощ на бойците на фронта.
Поклон пред всички, които показаха на целия свят как се брани Родина, дом и Отечество.
На 9 май 1950 г. външният министър на Франция Робер Шуман прочита декларация пред международните медии в Париж, която става основополагащ документ за  бъдещия Европейски съюз.
През 1985 г., в Милано, лидерите на Европейския съюз решават Девети май да се чества като Ден на Европа.
Девети май е символ на солидарност, тържество на мира, разбирателството и взаимопомощ между народите. Ценности, които ние трябва да отстояваме, за да има свободна и единна Европа.
Днес Европейският съюз включва 28 държави от Стария континет. България, с богатото си културно и историческо наследство, се стреми да бъде достоен и пълноправен участник в европейските институции.
Нека има мир в Европа, за да се радваме на щастливия смях на нашите деца!
Честит празник!