Отбелязваме 72-годишнината от края на Втората световна война с победата над Хитлерофашизма


Днес е 9 май. Денят на Европа или Денят на Победата. В съвсем близкото минало "или"-то беше просто "и". И европейските страни отбелязваха 9 май както в светлината на победата, така и на обединението на Стария континент. Но сега реалностите са други. Датата е разделена на две - точно както хората са разделени на русофили и русофоби.
Враговете отново се позиционират, пренаписват историята и се готвят за дълго и безкомпромисно противопоставяне. Губещи са всички, а печели единствено оръжейната индустрия, която трупа милиарди от изострянето на международните отношения. Светът е на прага (или вече го премина?) на нова Студена война.
Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 72 години от края на Втората световна война и 67 години от декларацията на Робер Шуман.
Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.
"Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.
За днешна Русия празникът е един и при това свещен – Ден на Победата в най-страшната война, която държавата им някога е преживявала. За Деня на победата днес в Москва ще бъдат изстреляни 10 хиляди фойерверки, съобщиха от руското Министерство на отбраната. На 9 май 1945 г. в Берлин началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел отделно подписва германската капитулация само с СССР. “Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите”, се казва в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод. В Русия по традиция на този ден се провежда грандиозен военен парад. Любителите на героичната музика слушат песента на Йосиф Кобзон “День победы”.


Тази година ще се постави началото на движението "Безсмъртният полк" и в Етрополе.
Началото е в  16:00 часа пред Историческия музея в града.
Маршрут: От Музея до Братската могила над града за поднасяне на цветя пред паметника и обратно до центъра за участие в програмата за отбелязване Деня на Победата и на Европа.
17:15 часа – Поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци;
Място: Паметник на загиналите във войните
17:20 часа – Празнична програма, с участието на ДГ „Звънче“ и самодейни колективи при НЧ „Тодор Пеев-1871“.
Честит празник!