Последната вечер на Табиет фест в Ботевград бе отредена на българските ритми. Гайдари и народни песни огласиха мястото на събитието – градския парк. Красотата и въздействащата сила на родния фолклор не оставиха публиката равнодушна. Кръшни хора извиха пред сцената малки и големи любители на народните танци.  


Фолклорният концерт продължи един час, след което сцената бе предоставена на гласовитата и чаровна Нели Петкова. За многобройните си фенове тя бе избрала популярни заглавия от своя репертоар. И бившата беквокалистка на Ку- Ку бенд поднесе на публиката народни песни, но с модерно звучене, както и завладяващи акапелни изпълнения. 


Българската вечер на Табиет фест завърши с нестинарски танц, изпълнен от нашия съгражданин Илиян Йорданов. Пътя от сцената до разпалената жарава той измина с иконата на Светите равноапостоли Константин и Елена в ръце. Ритуалът предизвика голям интерес. Час преди да започне, любопитни зрители вече бяха заели най-близките места до огнения кръг.


След участието си Илиян Йорданов сподели своята история. През ноември 1993 година, след като се ражда дъщеря му /с нея са родени на една и съща дата/, имал странни видения, които го теглили към огъня. Разказал за това на кръстника си, който също се занимавал с нестинарство, и така започнало всичко…Илиян влязъл в огъня с него на гърба си. 


Добре запознат с историята на нестинарството, мъжът твърди, че е успял да си отговори на въпроса защо е избран да изпълнява този ритуал. “Корените ми са от Липница. В селото има 27 махали, които са били населявани от отделни родове, в които често срещани имена са Дико, Гано, Гето, Дако – това са тракийски имена. А нестинарството води своето начало от траките. Самият ритуал е съхранен в Странджа, но и тук, в нашия район, са живеели тракийски племена“, обясни той. 


Бабата на Илиян е била лечителка, лекувала с билки, баене и леене на куршум. От дядо си наследил любовта към народните танци и дарбата да танцува. 


Дали са верни твърденията, че докато изпълняват ритуала, нестинарите имат видения за бъдещето и могат да пророкуват – на този въпрос Илиян отговори така: “Не винаги. Тук няма как да се случи, тъй като беше обявено нестинарско шоу. Това означава, че не се изпълнява целият ритуал, а само атрактивната част, т.е. показва се във вариант, в който се опитваме да го съхраним. Иначе нестинарството е дълбоко тайнство. Изпълнява се вечерта на празника на Светите равноапостоли Константин и Елена – 21 май. Обредът е против градушка.“.


По думи на Илиян Йорданов, в момента в България има около 30 нестинари. Дъщеря му – Мария, също танцува върху жарава. Тя е балерина в Националната опера.