Международният фестивал „Израел мой – моят възлюбен” се осъществява в рамките на проект „Българската душа на святата земя”, чийто автор, продуцент и режисьор е Весела Сели Райчинова – поетеса, балетристка, журналистка. Тя е свързана и с нашия край. От 18 години живее с майка си Вивиан Леви - Райчинова в Израел.  


Фестивалът се проведе в град Бат Ям от 8 до 12 май. В него взеха участие около 100 артисти от над 10 държави. 


Първата фестивална вечер бе посветена на предстоящия празник на Българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Представени бяха поетични творби на журналистите Анжела Димчева, която подготвя страниците за култура на вестник „Труд”, и Димитрина Кюркчиева -  водеща на предаване за култура в БНР, програма „Христо Ботев”.


Участие взе още и израелската поетеса Александра, която прочете свои стихове на иврит и български език. 


По време на поетичната вечер прозвучаха стихове и на нашата съгражданка Малинка Цветкова, която наскоро представи в Ботевград четвъртата си стихосбирка „Не искам”. Представител на Норвегия във фестивала прочете на английски език стихотворението, дало заглавието на книгата. 


Малинка Цветкова участва във фестивала по покана на неговите организатори. 


Тя сподели, че форумът й е предоставил възможност не само за изява, но и за запознанства с популярни и интересни личности от различни държави. 


„Музикалният акомпанимент към стиховете бе на пианистката Вивиан Райчинова.  


Журналистката от “Дарик” радио Райна Дамяни, представи проекта на български художници “Четки по пясъка на Святата земя”, в който тя участва със свои картини. 


Продуцентът Искрен Красимиров показа свои филми за Батев и Левски. В представянето участваше и директорът на историческия музей във Враца.  


Втората вечер бе музикална. Прозвучаха различни по стил, народност и тоналност изпълнения. На сцената се изявиха български, израелски, украински и руски певци, сред които Тимоти Санников – спечелил детската Евровизия през 2016 год., и Миро, който бе специален гост на фестивала.


Особено ми бе приятно да се запозная с Моше Алони – известен израелски адвокат от български произход. Той е част от комитета, номинирал българската православна църква за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война”, разказа Малинка Цветкова. Тя съобщи още, че събитието е било уважено от зам.-кмета на град Бат Ям, както и от консула на България в Израел – Светлана Василева. 


По време на своето пребиваване в Израел, Малинка е имала възможност да разгледа забележителностите и светите места в страната. Но най-вълнуващо за нея е било кръщението й във водите на река Йордан.


По повод участията на Малинка Цветкова в различни културни събития, наградите от конкурси у нас и в чужбина и представянето на четвъртата й стихосбирка – „Не искам”, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов й изпрати поздравителен адрес, част от който гласи: „Вие сте сред тези хора, с чиито успехи и постижения се гордеем! Заслужавате уважение и за Вашия ентусиазъм. Със словото и неизчерпаемата си енергия Вие поддържате буден българския дух и полагате усилия за обединяване на българската общност извън пределите на страната!”.