Днес, 19 май 2017 г., в 5.10 часа в МОН репортерът Виктор Борисов от телевизия България Он Ер генерира изпитния вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Името му бе изтеглено от главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова.


Изпитният вариант за теста бе генериран от възможни 11 718 750 комбинации.


Тестът се състои от 3 модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул или 41-и въпрос е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците  ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.


Допуснати до изпита по български език и литература са  50 808 зрелостници, от които на изпит са се явили 96%.


Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.


В 8.50 часа репортерът на БНТ Елиана Димитрова изтегли  Вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Името й бе изтеглено от главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова.


Изпитът за седмокласниците започна в 10.00 часа. Учениците ще работят по два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.