"Българските животни да бъдат закарани в Гърция и там да бъдат сключени българо-гръцки сдружения, които да отглеждат говедата ни, обсъждат животновъдите."

Това каза пред журналисти днес председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски.

По думите му, те ще се борят докрай за правата си. "Ако е необходимо ще вдигаме барикади, ще се бием с камъни и ще влизаме в ръкопашен бой", заяви Цаконски.

Управителния съвет на протестиращите ще обсъди как ще продължат протестните им действия другата седмица.

На днешния протест пред Министерство на земеделието и храните, фермерите бяха излезли с плакати "Богат министър-богат фермер", "Корумпираните и мутрите - вън!, "Равен достъп до субсидии" и др.

С кавали и тъпани те скандираха "Мафия". Животновъдите бяха подкрепени и от народната певица Валя Балканска.

Министърът каза пред протестиращите, че до утре ще им бъдат изплатени парите за месец март и че ще настоява пред Брюксел за отпускането на необходимите 60 млн. евро.

По думите му той е изпълнил почти всички искания на протестиращите. Фермерите обаче  отказаха да влязат в Министерството за преговори, защото според тях това е загуба на време и замазване на очите.

Протестът им продължава с изказвания на различни фермери и народна музика.

В отговор на исканията на животновъдите кметът на София Бойко Борисов разреши безсрочна стачка на протестиращите фермери, до пълното изпълнение на исканията им. Това съобщиха фермери на своите колеги, които протестират пред Министерството на земеделието и храните.

Техни представители са били преди малко в Столична община, където са получили разрешението и предадоха, че кметът Борисов е казал, че ще даде пресконференция за това защо разрешава протеста.

Протестиращите ще се редуват на смени пред министерството и се подканиха към намирането на палатки.

Протестиращите казаха, че са поискали министърът на земеделието да излезе отново и да говори пред тях, но той им е отказал, заради неколегиалността им и нежеланието им да слушат, когато е искал да говори.

На протеста присъства и представител на синдикатите на румънските животновъди, който каза, че протестът в Румъния е успял след 3 дни стоене пред министерството.
Той допълни, че ако е необходимо, българските фермери ще бъдат подкрепени в дългия си протест от румънски фермери, които при необходимост ще дойдат да ги подкрепят.

Като главен виновник за своите проблеми фермерите определиха министър председателят Сергей Станишев, който бил безчувствен към проблемите им.

В това време птицевъдите също започнаха постъпки за промени. "Крайно време е да се разработи и внедри материално обезпечена програма за развитие на животновъдството в страната", се казва в декларация на Съюза на птицевъдите в България.

Съюзът на птицевъдите подкрепя исканията на животновъдите в България за осигуряване на средства за изхранване на животните.

Българското животновъдство е поставено при неравностойни конкурентни условия в сравнение с другите страни от Европейския съюз и съседните държави, се посочва в декларацията.

Не може да има общ пазар на страни с различна степен на подпомагане на производителите, смятат от Съюза на птицевъдите в България.

"Данък добавена стойност (ДДС) върху субсидиите за мляко за българските фермери за 2007 г. няма да има. Това съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на срещата си с протестиращите фермери пред министерството.

Решението за отпадането на ДДС била договорено с директора на НАП Мария Мургина, съобщи още агроминистърът. "Ще намерим ефективно и точно решение на проблемите", каза още Цветанов пред протестиращите днес млекопроизводители, зърнопроизводители, животновъди и пчелари.

Агроминистърът заяви още, че разчита на тяхната подкрепа и ги помоли на излъчат няколко човека, които да отидат заедно с него в Брюксел от 2 до 5 - ти септември, за да настояват да им бъдат отпуснати необходимите средства.

"Не мога за отговарям за грешки през последните 6 г.", каза Валери Цветанов. Той допълни, че на този етап от поста си не може да бъде махнат директорът на НВМС Жеко Байчев, тъй като Европейската комисия оценявала работата му като добра.

Министърът припомни, че до 15 септември ще бъде готова информационната система за регистрация на животните, чрез която ще бъдат отпускани субсидии за животните.

Изплащането на пари започва от 2009 г. Фермерите обявиха, че стачката им е разрешена до неделя и призоваха колегите си към ред и дисциплина, за да могат да вървят напред към своите искания.