Президентът Румен Радев, придружен от съпругата си, посети днес Ботевград и участва в общоградското поклонение в памет на патрона на града – Христо Ботев. Той бе посрещнат пред общината, където кметът Иван Гавалюгов му връчи символичния ключ на Ботевград, а след това двамата влязоха в общинската администрация, където проведоха делови разговор. После президентът пожела да присъства на детския празник, който бе открит по-рано днес от кмета Иван Гавалюгов. Държавният глава поздрави  децата, той разговаря и се снима с много от тях.


Точно в 18 часа Румен Радев и общинското ръководство бяха пред паметника на Христо Ботев. По повод 141-годишнината от гибелта на гениалния поет и революционер, президентът на Републиката произнесе слово, което гласеше:  


Уважаеми дами и господа, 


За мен е особена чест в деня на падналите за България да бъда точно тук, във Вашия град, който носи името на непримиримия революционер, велик поет, публицист Христо Ботев. Вече повече от 80 години Ботевград издига за патрон една от най-ярките личности в нашата история. Личност, която остава символ на най-висшата човешка ценност – свободата. 


Неслучайно Захари Стоянов прозорливо пише, че историята и необяснимите стихии раждат Ботев, който е определен да бъде голям човек, водач и да прави епохи. Саможертвеният поход на четата на Ботев през поробена България отваря пътя на цял един народ към свободата и независимостта.


Ако се вгледаме в историята на Ботевград и на региона, ще видим, че мнозина българи последваха този пример в четите и въстанията на националната революция. Сред опълченците на Шипка и във войните за национално единение те показаха храброст, те показаха героизъм. Те показаха, че много по-важно от това да забодеш златния лев на калпака, е да отгледаш безстрашно мъжко сърце в своите гърди. Сърце, което жадува за свобода и за достоен живот. 


И аз вярвам, че днес във Вас, ботевградчани, в гърдите на всеки един бие такова силно българско сърце. Затова носете Ботйовото име с гордост и с вяра в България!


Поклон пред загиналите за свободата на Родината! 


Президентът Румен Радев поднесе венец и се поклони пред паметника на Христо Ботев.


В знак на признателност и преклонение пред саможертвата на патриота венци и цветя бяха поднесени и от признателните поколения.  


След  края на общоградското поклонение г-н Радев се здрависа с много от присъстващите граждани. Той се спря и поздрави учениците от ПГТМ „Христо Ботев”, които днес поднесоха цветя и се поклониха пред тленните останки на Ботевите четници в селата Скравена, Гурково и Литаково.