Преди 50 години, на 15 септември 1968 година, ОУ „Христо Ботев” в Етрополе събира първия си випуск от 620 ученика, разпределени в 23 паралелки, от които 2 групи в полудневна детска градина, 8 паралелки в начален курс и 5 - в прогимназиален. Към училището има и 5 занимални. Назначени са 38 учители и служители. Първият директор на училището е Васил Стипцов.
Общият успех в края на първата учебна година е много добър /4,56/.
През годините към екипа се присъединяват нови преподаватели и служители. С амбицията да се докажат професионално; да подпомагат учениците по най-добър начин! 
Променя  се и ръководният състав.
От началото на учебната 1973-1974 година директор на училището е Светослав Иванов Маринов. Назначени са и нови преподаватели, бивши възпитаници на училището.
През пролетта на 1994 година, след спечелен конкурс, за директор е назначен Иван Иванов.
Известни промени настъпват и в учебния план, които отговорят на изискванията на времето.
Така през  1994 година училището се включва в групата училища, работещи по учебния план за ранно чуждоезиково обучение. Една паралелка първокласници е приета с тест за интелигентност, проведен от доц. д-р Фелиянка Стоянова, под научното ръководство на проф. д-р на псих. н. Георги Бижков от СУ „Св.Климент Охридски“. Доставени са учебници по английски език от Великобритания. Учениците в паралелките с РЧЕО са изучавали към всички останали учебни предмети допълнително и 5 часа чужд език. В пети клас са изучавали допълнително 3 часа седмично немски език. 
С приемането на страната ни в ЕС са създадени възможности за работа по определени проекти. Със съдействието на „Корпуса на мира“ в училището са назначени доброволци-преподаватели от САЩ. Освен обучението на учениците по английски език, с тяхна помощ в училището е организира едногодишен безплатен курс по английски език за възрастни. 
След години, със съдействието на бивши възпитаници, са осигурени нови доброволци за подкрепа на обучението по английски език -  студенти от САЩ, Русия, Украйна, Бразилия и Китай. 
Училището отбеляза своя 50-ти рожден ден в напълно обновена и красиво боядисана сграда по проект „Красива България“. 
Направена е отоплителна инсталация в сградата при Часовниковата кула. Изградени са вътрешни сервизни помещения в двете сгради. 
При провеждането на Национален конкурс от МОН през 2000 година, училището е оценено от комисия като едно от 12-те най-красиви училища в страната.
Това е накратко част от историята на училището, описана подробно в приветствието на директора Иван Иванов на проведеното преди два дни в малкия салон на читалището тържествено юбилейно честване.
Табла със снимки от историята, бяха окачени по стените на салона.
Тържеството уважиха председателят на ОбС Марин Маринов, заместник-кметът Стефан Борисов, Росица Иванова и Пенко Нинов – председател на профсъюз „КНСБ” към Рудник „Елаците”, самобитната етрополска художничка и възпитаник на училището Стефка Хикова. 
В салона бяха настоящи и бивши учители и ученици, завършили училището етрополци.
С приветствено слово към присъстващите се обърнаха Марин Маринов и Стефан Борисов. Общината подари на училището компютърна онфигурация.
Получени са приветствени адреси, някои от които бяха прочетени на тържеството,  от: СУ „Христо Ясенов” и ПГ „Тодор Пеев” – Етрополе, от ОУ „Георги Бенковски” в с. Малки Искър и  детските градини в града, Борис Борисов - Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Държавата Кувейт и бивш възпитаник на училището, етрополката Райна Шопова – служител в посолството на Нидерландия в София, Общинското ръководство на Съюза на българските учители Иванка Павлова, РОИЛ КЛУБ на жените в Етрополе, Синдикат „Подкрепа” в Рудник „Елаците”.
За празничното настроение допринесоха със своята музикално-литературна програма група ученици от училището-юбиляр и Певческа група „Ветераните” с ръководител Илия Радев.
И както на всеки юбилея, и тук не мина без празничната торта. Празненството завърши с красивата кошница с цветя от кмета Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов.  С почерпка и снимки за спомен.