В община Ботевград вчера бяха представени публично предложенията, класирани на първите три места в конкурса за идеен проект за хотел и тренировъчна зала към многофункционална спортна зала „Арена Ботевград”. Думата бе предоставена последователно на  „Амфион“ ЕООД – София, „М-Синтез“ ЕООД – София и Весела Йорданова Маркова, чиито разработки получиха от оценяващата комисия съответно 72,18, 65,24 и 53,18 точки.


Комплексът ще бъде зад зала „Арена Ботевград” и ще се състои от тренировъчна зала, хотел, басейн с място за плаж, спа център, ресторант. Класираните участници презентираха обстойно своите предложения за разположение и визия на отделните обекти на комплекса, както и цялостния му архитектурен облик. Всеки един изрази  готовност да отговоря на въпроси от страна на аудиторията - доста малобройна, но най-вероятно заради лошото време и проливния дъжд, който се изливаше точно в този момент. Питанията бяха от авторите на идейните проекти, т.е. те си задаваха въпроси един на друг.


Кметът Иван Гавалюгов благодари на архитектите. „Хубаво е, че имаме три различни концепции. Всеки ще има възможност на следващия етап, вече с конкретни изисквания на възложителя, съобразно вижданията и нуждите ни, да актуализира своите идейни проекти и да ги предложи на комисията за оценяване. Отнася се най-вече до функционалността. Постарали сме в техническото задание на проекта да ви дадем необходимата свобода. Единствено имаме изисквания, на базата на проектите, които бяха представени, по отношение на съблекалните, за да се използват самостоятелно за отделните обекти, каза Гавалюгов. – Не сме предвидили и нямаме намерение да строим някакъв супер луксозен комплекс, както виждате хотелът, който се предвижда, е с три звезди. По-скоро търсим функционалност и насоченост към спортисти, което пък не означава, че няма да бъде посещаван от туристи. Разбира се, комплексът няма да е лишен от необходимия комфорт”, допълни той.


По отношение на басейна в комплекса, кметът обясни, че той ще се ползва целогодишно, като през лятото ще бъде открит. „Факт е, че община Ботевград има намерение да преустрои съществуващия открит басейн в друг вид спортен обект. Той, не само по мое мнение, но не е разположен на подходящо място”, обясни Иван Гавалюгов.


След като актуализират своите идейни предложения в съответствие с указанията на възложителя, те ще бъдат предоставени за ново оценяване от комисия. Тя ще бъде в различен състав от тази, която извърши първоначалното класиране на участниците в конкурса.


С авторите на спечелилия проект ще бъде сключен договор за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне без обявление за изработване на работен инвестиционен проект. Максималната прогнозна стойност на проекта е до 180 000 лв.


За проектите - оттук: http://botevgrad.com/news/69837/Vijte-kak-izglejdat-trite-odobreni-ideyni-proekta-za-hotel-i-trenirovachna-zala-kam-Arena-Botevgrad/