В СУ „Христо Ясенов“, град Етрополе се проведе практическо занятие съвместно с РУ на МВР – Етрополе за правилата на уличното движение, как де се движат с велосипед и как да се пазят, когато са на пътя.  Повода за срещата и практическата ситуация е предстоящата ваканция на учениците. През летния период децата са активни участници в движението по пътищата било то с велосипед или като пешеходци. Целта на занятието е децата да си припомнят правилата, да се научат да се пазят и съхраняват на пътя.
Гости на мероприятието бяха заместник – кметът на Община Етрополе инж. Стефан Борисов и Росица Иванова – началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм“.  Приветствие към присъстващите отправи Директора на училището г-жа Мила Манчева „От утре Вие деца ще бъдете всяка минута, ежедневно на пътя било то като велосипедисти, пътници в МПС или пешеходци. Идеята на Община Етрополе, на РУ на МВР – Етрополе подкрепена и от нас е да Ви съхраним и инструктираме да знаете как да се пазите сами.
Представители от РУ на МВР – Етрополе бяха старши инспектор Теодор Георгиев – началник  група „Охранителна полиция“ и инспектор Павлин Ангелов – началник група „Пътна Полиция“. Старши инспектор Георгиев припомни някои от основните правила за движение, които те трябва да спазват на улицата. Най – важното нещо, когато те пресичат е, да се огледат в двете посоки не само с очите и с ушите, тъй като понякога попадаме в ситуация, когато не виждаме автомобила, но го чуваме. Именно тогава трябва да изчакаме той да премине, за да може ние да бъдем в безопасност, когато пресичаме. Когато е настъпил инцидент и те са свидетели на това да се обадят на тел. 112, закона, който урежда правилата по пътищата  важи за всички Вас деца. Представителите на Районното управление обясниха как трябва да пресичат с велосипед и когато са пешеходци, как трябва да се пресича, когато има спрели автомобили и как трябва да се движат по пътното плато. Фелдшерът Галя Василева обясни какви травми могат да се случат при произшествие, а отбора, който се върна от Национално състезание по оказване на долекарска помощ  показа демонстрация на учениците. След теоретичната част, която чуха възпитаниците на СУ „Христо Ясенов“, те станаха свидетели на практическо занятие, което бе осъществено от клуб по приложно колоездене с ръководител Кати Дочева под наблюдението и контрола на полицейските служители. Практическото занятие включваше различни ситуации, които показаха на децата правилният начин, по които трябва да се движат.
Община ЕТРОПОЛЕ – без редакторска намеса