Учениците от община Етрополе ще спортуват в два модерни басейна


Учениците от СУ „Христо Ясенов“ вече имат възможност да спортуват в обновените и модерни закрити плувни басейни на училището. Първите щастливци вече прекосиха по дължина в стил „кроул“ големия басейн с размери  25/12,5 м. Те скочиха във водата от новите стартови блокчета, окуражавани от треньора Венцислав Василев. Това стана по време на официалното откриване на новата придобивка, в присъствието на зам.- кмета на община Етрополе г-жа Станка Димитрова, директора на училището г-жа Мила Манчева, представители на Обществения съвет и на дарителите от Група ГЕОТЕХМИН. 


„Днес сме заедно тук по един много приятен повод, а именно очакваният, както от нашите деца и младежи, така и от техните родители пуск на плувните басейни в училището. Проект от изключителна важност за нашия малък град, но младите хора в него имат същите мечти, същите желания и стремежи да имат подходящи условия да се развиват и ние трябва да ги подкрепяме“ – с тези думи г-жа Мила Манчева откри събитието. И допълни: „Програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН осигурява тази възможност на нашите деца да спортуват, спортът е едно от предпочитаните занимания за децата ни, а плуването е тяхна мечта“. Тя изказа благодарност към спомоществователите - дружествата-дарители Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг за доброто дело и лично към управителя на Геотехмин проф. дтн инж. Цоло Вутов, който по думите ѝ е съпричастен с мечтите на младите. Г-жа Манчева благодари и на ръководството на община в лицето на кмета г-н Димитър Димитров, осигурил средства за ремонта на пространството около залите на басейните, както и на фирмите-изпълнители. /Приветственото слово е качено като отделен материал/.


Зам. - кметът г-жа Станка Димитрова приветства гостите и учениците с думите: „За мен е удоволствие да съм заедно с Вас в този щастлив за СУ „Христо Ясенов“ и децата на община Етрополе ден. Откриваме плувните басейни, в които нашите деца ще упражняват един от най-важните за здравето и физическата им активност спорт. През годините функционирането на басейните беше замразено, но благодарение на споразумението между община Етрополе и дружествата от Група ГЕОТЕХМИН, в което образованието и здравето на децата са изведени като приоритет, се радваме на прекрасна придобивка“. Г-жа Димитрова изрази надеждата си, че оттук ще започнат кариерата си бъдещи спортисти с национални и олимпийски медали. И допълни: „Изказвам благодарност от името на кмета на Етрополе г-н Димитър Димитров за реализирането на мащабния ремонт на училището със средства от фирмите от Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. Осигурявайки тези условия за децата, те доказаха, че нашите приоритети са и техни“.


Завършеният проект за басейните включва ремонт на пространството около тях, съблекалните, както и на електроинсталацията, ВиК, вентилацията, съблекалните и др. Приложени са най-съвременни решения - от облицовката на басейна до окачения таван, който е с  огледално покритие и отразява светлината и водата. Поставена е специална висококачествена настилка против хлъзгане. В началото на годината в помещението с басейна бяха поставени четири влагоуловители и радиатори, за да може да функционира новата парна инсталация на училището. 


Г-н Доминик Хамерс поднесе специалните поздравления от страна на проф. Вутов за реализацията на проекта: „Подкрепихме инициативата, предложена от община Етрополе и г-жа Манчева, в допълнение на друг проект - ремонта на парната инсталация и физкултурния салон, с идеята да се обнови училището и да се подобри средата за спорт и отдих. Децата са бъдещето на България, бъдещето на община Етрополе и ние като компании и работодател в тази община ще продължаваме с енергия, вяра и готовност да работим за благоденствието на децата“ – каза г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД.


Трикольорната лента за откриване на басейните бе прерязана от зам.- кмета г-жа Станка Димитрова, изпълнителния директор на Геотехмин – г-н Доминик Хамерс и изпълнителния директор на Елаците-Мед инж. Драгомир Драганов. 


След официалното събитие, домакини и гости имаха възможност да видят освен залата с басейна, обновените съблекални и сервизни помещения. Придобивката е много важна и за най-малките жители на Етрополе, за които няма да е необходимо да пътуват до съседните общини, а ще плуват в родния си град. 


Накрая ученици направиха демонстративно състезателно плуване.


Ученичките Преслава и Йоана от 9.клас бяха асистентките при прерязване на трикольорната лента.