Днешният 17 юни ще бъде записан като важна дата в историята на ботевградския спорт. Защото за първи път градът ни бе домакин на състезание по бокс и любителите на спорта наблюдаваха на живо в новата зала срещите от турнира за Купата на Ботевград.


Основният инициатор и главен двигател в организацията на турнира бе Пейчо Багдатов. Благодарение именно на него този олимпийски спорт направи първите си стъпки в Ботевград и само за малко повече от година дойдоха и първите успехи на състезатели от клуба на турнири и първенства на България.  Освен председател на Боксов клуб Балкан, той е и треньор, предстои дипломиране по специалността Бокс и Кикбокс в НСА.


Неговите заслуги бяха подчертани лично и от президента на българската боксова федерация Красимир Инински, който изгледа голяма част от състезанието и награди част от победителите в отделните категории. В организирането на първия по рода си боксов турнир в Ботевград Пейчо Багдатов срещна подкрепата както на члена на ръководството на клуба Марсел Методиев, така и на ОП "Балкан".


Самият турнир бе за деца, юноши и девойки и в него участваха боксьори от няколко клуба от столицата, като Сторм, Кико и Септември, от пернишкия Ладимекс, от Самоков и Драгоман. Основният замисъл като първа проява в нашия град бе срещите във всяка категория да бъдат финални двубои.


Боксьорите на Балкан спечелиха 9 първи места и разделиха едно първо/второ. Победители в своите категории станаха: Благовест Маринов до 32 кг, Найден Рачов до 36 кг, Любен Маринов до 46 кг, Румен Руменов до 50 кг, Найден Надков до 76 кг, Ангел Цанков в тежката категория +76 кг, Йотко Йотов зо 63 кг и Васил Георгиев до 66 кг. При девойките със златен медал е Лили Хасанова до 54 кг, Цветелина Петрова до 69 кг раздели първото място, втора е Мира Григорова. Със сребърни медали са още Димитър Гайдаджиев, Димитър Бънджев и Зинови Зиновиев.


Победител отборно е Боксов клуб Балкан, който вдигна Купата на Ботевград. Любчо Маринов бе обявен за най-техничен състезател, а най-агресивен според съдиите, сред които ръководилият срещи на олимпийски игри Сокол Соколов - съдия на Международната аматьорска федерация АИБА, е Благовест Маринов.