Все по-често на горещия телефон на дирекция „Сигурност и обществен ред” – 080020007, постъпват сигнали за изхвърлени на улицата и осакатени кучета.


Преди няколко дни наша съгражданка сигнализирала, че видяла куче с откъсната лапа. Жената прибрала кучето в колата си и потърсила помощ от служители на дирекцията. Предприета е необходимата организация по транспортиране на кучето до ветеринарен лекар, където му е извършва спешна ампутация. За него се грижи жената, която го е прибрала от улицата. Операцията е платена от доброволци, които разбрали за случая в социалната мрежа Фейсбук, което станало благодарение на служител на дирекцията, който се занимава с природозащитна дейност.   


На 19 юни, също на горещия телефон на общинската структура, е постъпил сигнал за малки кученца близо до пътното платно срещу оранжерията в с.Трудовец. 


При проверката от страна на служителите се оказало, че четириногите са съвсем малки, току-що прогледнали. Кученцата са били преместени на безопасно място, а доброволци поели ангажимент да ги хранят, докато се намерят желаещи да "осиновят" животинките.  


На следващия ден разтревожена жена потърсила съдействие от дирекцията по друг случай с куче. Тя споделила как момче от ромския етнос, което много бързо карало колело, изхвърлило в движение малко куче пред 13 блок в ЖК „Саранск”. Жената видяла, че то е порода Пекинез. Кучето било с травма.  


Служители на дирекцията транспортирали животното до ветеринар, който изказал съмнение, че гръбнакът му е прекъснат.


Кучето е прибрано в общинския приют за безстопанствени животни и му се дават обезболяващи. Според ветеринарния лекар то е било домашно и са полагани грижи за него.  


„Най-много изхвърлени малки кученца са намерени във вилната зона на село Трудовец. Явно там стопаните не подхождат достатъчно отговорно към домашните си любимци, като им позволяват те да се размножават, а след това изхвърлят малките”, коментираха от общинската структура.  


Ако някой желае да помогне на потърпевшите животинки или да предостави информация за тях, може да го направи на телефона на Дирекция "Сигурност и обществен ред" – 080020007.  Анонимността му е гарантирана. 


От дирекцията предоставиха за публикуване снимки на кучетата.