От днес, 29 юни в продължение на пет дни зала "Румен Пейчев" в Борисовата градина е домакин на финалния турнир за момичета до 14 години. Любителите на баскетбола знаят, че тя се намира в пределите на стадион "Българска армия".


Пет от участващите 8 отбора на този финален турнир не са от София - Балкан Ботевград, Дунав Русе, Нефтохимик 2010 от Бургас, Черно море Одесос от Варна, Асеновец 2005 от Асеновград. Днес екип на Телевизия Ботевград замина за столицата да отрази първата среща на Балкан със Септември 97. Колата ни спря на паркинга пред входа на стадион "Българска армия" - така, както сме правили винаги в продължение на близо десет години години, когато в баскетболната зала на стадиона се провеждаха мачове и турнири. И след края на състезанието натоварвахме техниката в колата и потегляхме по обратния път.


Не така обаче бе сега. След финалната сирена на мача Балкан - Септември 97 се оказа, че автомобилът ни го няма на мястото, където бе оставен. Добре, че бе шофьорът на буса на Балкан, за да ни обясни, че е бил вдигнат от "паяк" на Центъра за градска мобилност. На входа на една от алеите на Борисовата градина видяхме табела, на която бе изписан телефонен номер, на който можем да разберем на кой наказателен паркинг е нашето возило.


Озадачаващото в случая бе, че на самия паркинг нямаше нито една табела, че паркирането е забранено. Вярно е, че на входа към "Армията" срещу Биологическия факултет имаше знак за забранено влизане, но от него до паркинга разстоянито бе около километър, като преди него дори имаше и отбивка. Така че не бе ясно до къде важи действието на този знак.


Както и да е. Поставени пред свъшен факт, наехме такси до наказателния паркинг, на който ни бе съобщено, че е откаран нашият автомобил. Платихме си като попове 60 лева за засмукването от паяка, както и такса за престой на колата. А освен това на водача на автомобила бе издаден фиш с определена стойност за нарушаване на ограничението на пътния знак. На повдигнатия от нас въпрос ни бе обяснено, че на паркинга пред армията може да се остави автомобил само при провеждане на мачове на футболния ЦСКА, или както и да се казва този клуб сега, и то с разрешение или пропуск от самия клуб.


Явно е, че има формално нарушение на правилника за движение от наша страна. Но остана горчивината от нещо не дотам редно с липсата на информация на самия паркинг, че там могат да спират само автомобили на служители на стадиона. Другото съмнително бе, че при нерегламентирано паркиране на автомобил в тази зона звеното на Градска мобилност пристигаше веднага и "паякът" влизаше в действие. Това се случи и с друг автомобил, който бе докаран на наказателния паркинг, докато ние се разплащахме да си вземем нашия.


Тази информация е насочена главно към хората, които от утре до понеделник имат намерение да гледат изявите на своите отбори и деца на финалния турнир за момичета до 14 години.