Днес се навършват 31 години от загадъчната и ненавременна смърт на Краля на рока Елвис Пресли. Въпреки че вече толкова време той не е между живите, музиката му продължава да се слуша в целия свят, а популярността му е сравнима с тази на всеки един съвременен артист.

Всеки август фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка.

Годишно в Грейсленд пристигат най-малко 600 000 посетители. Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом. През 1991 г. Грейсленд Меншън е включено в Националния регистър с исторически места.

Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си. Те стават част и от изпълнената със събития седмица, която предхожда денят от смъртта на Краля (16 август 1977 г.).

Целият Мемфис е изпълнен със звуците на музиката на Елвис - концерти, шоу програми, както и конкурси за негови двойници. Кулминацията е бдението със свещи пред входа на Грейсленд Меншън - мястото, където той е живял до последния си миг.

Все пак честванията не отминават и родния му град Тупело, Мисисипи. След смъртта на Елвис група негови фенове създават движение, което си поставя за цел да убеди властите да обявят рождения му ден (8 януари) за национален празник.

Въпреки че идеята не се реализира и двата дни - 8 януари и 16 август, са признати за официални празници. Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици, които той употребява постоянно, за да издържи на напрежението на славата.

Не е чудно обаче, че много от феновете му смятат, че Кралят все още е жив и всяка година се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а дори и отвъд Атлантическия океан. Митът живее по-жив от всякога и за поколенията, родени след смъртта му.