Американската корпорация „Епъл” ( "Apple") празнува 40-ия си рожден ден. Компанията е основана на 1 април 1976 г. от Стив Джобс, Стив Уозняк и Роналд Уейн. През последните четири десетилетия тя се превърна от един любителски проект, разработен в гаража, в една от най-големите компании в света с пазарна капитализация от 600 млрд. долара.


В момента „Епъл”, започнала от продажбата на прости компютърни системи, разполага с 480 магазина в 18 страни по света, а нетната й печалба през 2015 г. надвишава 53 млрд. долара. Сред най-популярните устройства, които създаде корпорацията са музикалният плеър IPOD, ноутбука, настолният компютър iMac, както и iPhone.


Според последни данни над 1 млрд. души по света използват устройствата на „Епъл”. В скорошно интервю главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че „никой не е можел да си представи, че „Епъл” ще има такава популярност”. Годишнината беше помрачена от неразбирателството с американските власти относно политиката на компанията за защита на информацията и непредоставения дори на властите достъп до данните в устройството.


Дискусиите около това избухнаха с нова сила през февруари тази година, след като съдът нареди на „Епъл” да помогне на ФБР, като предостави достъп до смартфона на заподозрения в терористична дейност Саид Фарук. Мъжът и неговата съпруга откриха стрелба в център за хора с увреждания в Сан Бернардино ,Калифорния. В резултат на атаката 14 души загинаха, а 21 бяха ранени.