Младежкият духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и мажоретен състав с ръководители Иванка Христова и Поля Герашка при НЧ „Христо Ботев 1884“ - Ботевград се завърнаха от град Швече – Полша, където взеха участие в 33-ти Международен фестивал на духовите оркестри и мажоретни състави. Тази година темата бе филмова музика. Във фестивала се изявиха изпълнители от България, Литва, Чехия, Унгария и няколко оркестъра от Полша.


Откриването на фестивала беше изключително тържествено на стадиона в Швече, където освен индивидуалните изпълнения на филмова музика, оркестрите направиха общо изпълнение – сигнала на Фестивала и оркестрация по музика на Вангелис от филма „Огнени колесници“.


По традиция всяка година кмета на града Тадеуш Погода връчва на един от съставите ключа на Швече. Тази година той бе даден на Константин Гайдарски – диригент на младежкия духов оркестър. Ботевградската група остана силно впечатлена от гостоприемството и високия професионализъм на екипа, организирал фестивала. В дните на фестивала ботевградчани изнесоха два дневни и три вечерни концерта, както и два парада по улиците на Швече.


Парад и концерт също бе изнесен и в град Варлюбе, където кметът на града връчи поздравителен адрес и статуетка на състава.


Вечерните концерти бяха на сцената на амфитеатъра в Швече, която е със страхотно осветление и озвучаване. Публиката, която с часове се наслаждаваше на изпълненията на съставите, силно ги аплодира. Дъждът и студеното време не успяха да провалят празника. 


Всички ръководители на състави бяха приети от кмета на града, който им връчи по един плакет и подаръци. Диригентите обмениха информация и споделиха своя опит помежду си. На срещата бе отправена покана към оркестъра на Швече да гостува на празниците на духовите оркестри в Ботевград през 2018 г.


За повече информация и снимки: https://www.facebook.com/swiecieMFOD/