На 11 юли екипът на Сдружение „Разнообразни и равни“, в качеството си на бенефициент по Проект BG 05M2OP001-3.002-0024 „Образованието - основна част на интеграцията“ по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 год., организира и проведе образователен пленер под наслов „Аз мога - заедно успяваме“ с представителни групи ученици от петте училища, които са партньори по проекта. Това са ОУ „Васил Левски” – Ботевград, ОУ „Н.Й.Вапцаров”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Скравена, ОУ „Отец Паисий” – Врачеш, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Липница.


В рамките на образователната инициатива децата имаха възможност за споделяне на наученото от посещенията в местни предприятия, както и да се запознаят и творят в неформална среда. 


Според организаторите на събитието, постигната е основната идея на образователния пленер -  да се провокира непринудено споделяне на наученото, както и да се обогатят представите на децата за мечтаната професия. 


На участниците в пленера бе предоставена възможност за избор на материали и техники на изобразителна дейност, което стимулира творческите им изяви. 


Използваните интерактивни методи на работа с учениците, както и организирането на художествено-творческа дейност, чрез рисуване на открито – в градския парк, гарантираха позитивна образователна среда и активност от страна на всички тридесет и осем ученици. 


Различията, произтичащи от възрастовите групи на децата, се преодоляха чрез самостоятелен избор на формите и начините на работа – индивидуално, в малки групи, по двойки, както и работа в големи групи. 


Усъвършенстването на комуникативните умения на учениците по български език и литература се постигна чрез устни кратки презентации, в които те аргументираха избора си на мечтаната или предпочитана професия – учител, строител, фризьор, моделиер, дизайнер, маникюрист, полицай и други. Готовите илюстрации бяха групирани по тематични области и по автори. Участниците имаха възможност сами да оценяват своите рисунки. 


Образователният пленер - част от лятната академия, завърши със забавни и спортни игри, много снимки с новите приятели от петте училища от община Ботевград и с проявен интерес към идеи  и предстоящи дейностите по проекта.