"Да спрем убийствата на пътя" – това е насловът на днешния национален протест.


Очаква се протестът да започне в 17.30. В протестните действия ще се включат и близки и приятели на хора, загинали при катастрофи
В София шествието ще започне от храм-паметника "Св. Александър Невски". Очаква се протестиращите да продължат към магистрала "Хемус" и да достигнат до Жерково. Тук на 17 април загина млад мъж от Мездра и работник на фирма „Автомагистрали” от Елин Пелин. При тази катастрофа тежко пострада ботевградчнаниът Николай Шишков, който също е служител на „Автомагистрали”. Той все още е в инвалидна количка, но днес ще се присъедини към националния протест.


„По българските пътища е страшно. Но това най-вече зависи от самите шофьори – каза днес  44-годишният Николай Шишков. – Според мен още когато карат курсовете,  на младите шофьори трябва да им се показват кадри какво се случва, ако карат с висока скорост. После да минават на практическото обучение. Трябда да им се показва, да им се говори... Трябва да караме по-разумно. Но това важи не само за шофирането, а и въобще в живота. Трябва да бъдем по-човечни, по-смирени” – казва младият мъж.
След катастрофата той е получил три счупвания на таза, счупени крайници и други наранявания.


Участниците в днешия национален протест  в страната ще настояват за изготвянето на План за действие за ограничаване жертвите на пътя, както и за създаването на държавен орган, който да бъде отговорен за управлението на риска от транспортни произшествия.