Протестно автошествие  срещу войната по пътищата тръгна от площад „Александър Невски” до местността Жерково край  автомагистрала „Хемус”.
 Негодуванието се провежда под мотото "Да спрем убийствата на пътя". Протестиращите искат нови промени в Закона за движение по пътищата, за да има още по-строги санкции. Една от промените, за която настояват е по-висока санкция за превишена скорост. Близките на загиналите заявиха исканията си: Да се създаде Агенция по пътна безопасност; Актуализацията на Стратегията по пътната безопасност;  План за действие с конкретни задачи, срокове и отговорни лица.
„Днес за мен е специален ден. Днес трябваше да организирам тържество, да има подаръци. А вместо парти, аз издигнах паметник” – заяви сломената Румяна Чобанова. Нейният съпруг Иван Димитров, служител на „Автомагистрили”,  бе пометен от бързо движещ се автомобил. Катастрофата стана  близо до Жерково на 17 април т.г.

Протести с искане за по-строги мерки срещу войната по пътищата днес се проведоха в  6 града :София, Мездра, Варна, Бургас, Пловдив, Русе.
На входа на Мездра протестът бе  мирен и движението не  блокирано, макар че имаше идея протестиращите да затворят международен път Е-79 , където стават изключително много катастрофи в отсечката между Мездра и Ботевград. От АПИ не позволиха заради сигурността на протестиращите и натоварения трафик в пиковия час.

В Мездра организатор на събитието бе вдовициата Наталия Ахчийска. Преди три месеца тя видя как автомобил помита смъртоносно съпруга й и тръгналите да му се притекат на помощ Иван димитров и ботевградчанина Николай Шишков.. „Не се живее с тази мъка, няма как тая мъка да се приеме, няма как да продължиш напред след загубата на един безценен човек. Първо, искам да призова всички шофьори, като сядат зад волана, да карат бавно, да не се дрогират, да не се напиват. Нека даряваме кръв, но не на пътя”, призова Наталия Ахчийска.