Съмнения за залози на мачове, черно тото и дори организирана група, която подтиква към нередовни и аморални действия в българския баскетбол. От няколко години в спорта с оранжева топка се говори за липса на морал и на феърплей. В началото на миналия сезон от родната федерация дори платиха на специална организация, която да следи конкретни двубои и отбори. Целта е да бъдат прихванати странни движения на парични потоци в една или друга посока и в резултат на всичко това да бъде сезирана и прокуратурата, вече с конкретни документи и индиректни доказателства.

Връхната точка на всичко това е достигната след края на миналия сезон. Според информация на „Тема Спорт” ръководството на Черно море Тича е предприело конкретни действия, за да установи дали играчи на клуба са участвали в уредени мачове, залагали на собствени такива и под една или друга форма са ощетили както отбора, така и собственици, рекламодатели и фенове. За целта част от момчетата са били привикани на полиграф, известен в обществото като детектор на лъжата. Човек от полицията е разпитвал играчи с конкретни въпроси, свързани именно с организиране и участие в подобни действия. Към момента резултатите остават скрити. По непотвърдена информация обаче е имало хора, които са избегнали срещата с полиграфа и не са се явили на нея. Други пък са преминали чисто и са показали, че дори да е имало неморални действия, те не са участвали в тях.

Президентът на Черно море Тича – Павлин Николов, потвърди пред „Тема Спорт”, че действително е имало подобна проверка. Той обаче не пожела да конкретизира какви са резултатите от нея и следователно какви мерки са взети. „Все още не е моментът, за да оповестявам каквото и да е. Имало е подобно нещо, но искам първо да го обсъдим и с колегите от другите отбори”, лаконичен бе шефът на варненци, който се яви на пожар да спасява закъсалия финансово клуб.

Черно море бе пред закриване в началото на миналата пролет, както и пред угрозата да преустанови участие в НБЛ. Именно неговото присъединяване, както и на няколко други бизнесмени в града спаси баскетбола във Варна и бе регистриран нов клуб, който се явява и първоприемник на старото дружество. Съмненията за черно тото обаче могат да доведат до отклик на част от хората, даващи пари за спорта, разбирайки, че със средствата им се подиграват някои от собствените им играчи…

"Тема спорт"