От пет дни тече кампания по събиране на подписи от жители на квартал „Саранск“ срещу непоносимата миризма, която периодично се носи във въздуха в Ботевград, а през последните няколко дни се усеща постоянно.


До този момент са се подписали над 350 човека. Един от инициаторите на подписката е Иван Иванов – здравен медиатор в Община Ботевград. „Ние решихме да съберем тази подписка, по-точно спонтанно се принудихме да я съберем, защото искаме по някакъв начин да въздействаме на фирма „Биовет“ – Ботевград. Всеки се чуди откъде идва миризмата в града. Тя се усеща не само в ромския квартал, мирише на лошо в целия град. Ние знаем, че тази миризма идва от „Биовет“, само държавата не знае. Държа да подчертая, ние не сме против завода. Неко го има, нека работи. Ние сме против да се изпускат миризми във въздуха над Ботевград. Загрижени сме за здравето на децата си и на всички жители на града. Искаме фирмата да инвестира в инсталация за пречистване", каза Иванов пред наш репортер.


Здравният медиатор съобщи, че подписката ще бъде изпратена до всички държавни институции, от които зависи чистотата на въздуха в България.


"Ще се обърнем и до националните медии за помощ. Това за нас е липса на държавност. Това, че идват измервателни станции и казват, че всичко е наред, а в действителност миризмата е отвратителна, според нас e абсурдно. Да намерят начин и да се справят с проблема. Това е тяхно задължение", каза още Иван Иванов и добави: "Отново подчертавам – ние нямаме нищо против това предприятие. Имаме пълната подкрепа на общината, но тя не може да се справи с този проблем на общинска ниво. Чакаме държавните институции!“.


Събирането на подписи ще продължи и през следващата седмица, съобщиха организаторите на подписката.