Както вече писахме, в проекта за благоустрояване на ЖК „Изток” /Стария изток/ се предвижда изграждане на еднакви клетки за съхраняване на дърва. Общината ще ги предоставя за ползване срещу наемна цена от 10 лева на месец. А наемът за една година ще е в размер на 90 лева. Всяка клетка ще бъде с вместимост за около 6 кубика дърва за огрев. 


„Затова сме започнали изменение на Наредбата за определяне и администриране на цените на услугите на територията на община Ботевград. Процедурата ще продължи около месец, месец и половина, тъй като са необходими съответните обявления, престояване на страницата на общината в 30-дневен срок, през който се събират мнения и предложения. След това Наредбата ще бъде внесена за обсъждане и гласуване в Общинския съвет”, обясни кметът Иван Гавалюгов. 


„Направили сме вече допитване, на този етап имаме яснота какво е заявеното количество дърва от жителите в Стария изток, които желаят да ги съхраняват. Всички желаещи да ползват колкото преценят клетки под наем, ще заявят това свое намерение в общината с типово заявление, което ще им предоставим”, разясни още той. 


Кметът увери, че голяма част от клетките са съхраняване на дърва ще бъдат изградени до септември месец. 


„Общината има готовност за обявяване на обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на навесите с клетки за дърва, стига, разбира се, Общинският съвет да отпусне необходимите финансови средства. Успоредно с това в местния парламент е внесена докладна, в която се иска съгласие за издаване на виза за проектиране на навесите”, съобщи Иван Гавалюгов. 


По думи на кмета проектът за благоустрояване на Стария изток е в доста напреднала фаза и среща масовото одобрение на живеещите там по отношение разположението на паркоместа, зоните за отдих и местата за разполагане на навесите с клетки за съхраняване на дърва за огрев.