На 30 април изтече срокът за премахване на незаконните постройки, навеси, кокошарници, дърварници и фургони, разположени в общинските тревни площи  в жилищните квартали „Изток” и „Васил Левски”. Общината дава гратисен период до 22 май за доброволното им премахване. В противен случай се пристъпва към принудително събаряне.


„Ще започнем с постройките, които най-много пречат за облагородяване на зелените площи. От днес разлепваме съобщения, с които да информираме собствениците, не знаем кои са те, че предстои премахване на тези постройки. Разлепването ще продължи и през другата седмица”, обясни кметът Иван Гавалюгов. По негови думи премахването на незаконните постройки ще се извърши поетапно. След това ще започне заравняване на терените и облагородяването им от ОП БКС.  


Междувременно в ход е изготвянето на идеен проект за благоустрояването на жилищните квартали „Изток” и „Васил Левски”. Той ще бъде готов до края на този месец. Идейният проект ще бъде обсъден с живеещите в двата квартала. В заданието за изготвяне му е заложена и възможността за изграждане на еднотипни дърварници, които ще могат да се ползват срещу наем. Те ще бъдат разположени, така че да не нарушават визията на кварталите, ще бъдат изградени от материали, които съответстват на средата. В тези проекти ще се предвидят допълнителни паркоместа, зони за отдих, за игра, детски и спортни площадки. Няма да се дават разрешителни за поставяне на гаражни клетки. В зоните за паркиране ще бъдат изградени навеси за автомобили. 


„Видът на тези два квартала ще бъде сериозно подобрен и освежен. Така че още веднъж приканвам гражданите, в този десетдневен , който остава, да премахнат незаконните постройки от зелените площи. Не възнамеряваме да санкционираме, въпреки че имаме това право по Наредба №1. Но на граждани, които изразяват някакви сериозни претенции и пречат на премахването на постройките, ще бъде съставен акт по общинската наредба, за това че нерегламентирано са завзели общински територии без съответните права. Надявам се, че няма да има проблеми”, каза още Иван Гавалюгов.  


До момента само един собственик на жилище в ЖК „Изток” се е отзовал на призива на общината за доброволно премахване на незаконните постройки.