Въпреки обещанията на висши кадри на ГЕРБ за довършване на Златишкия проход, от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до депутатите от БСП Лало Кирилов и Радослав Стойчев става ясно, че пари за трасето между Етрополе и Златица отново няма. Съобразно бюджета на АПИ за следващата година ще бъдат разгледани възможностите за включване на обектите в инвестиционната програ¬ма на агенцията за 2018 г., лаконичен е ми¬нистърът. Кирилов припомни, че в предизборната си кампания като водач на листата на ГЕРБ в София област настоящият министър на туризма Николина Ангелкова пое като ангажимент довършването на пътя между Етрополе и Златица. Подобни заявки от години прави и Бойко Борисов, но резултат няма.
“Златишкият проход е най-късият път и важна стратегическа връзка между северната и южната част на страната. Той би могъл да облекчи пътния поток или да се превърне в удобен пътен коридор между Пловдив и Видин. Рехабилитацията на трасето би могла да го превърне в основна и единствена алтернативна връзка между Северна и Южна България при ремонт и евентуал¬но затваряне на АМ “Хемус”, обосновават питането си депутатите от “БСП за България”. Местната власт и кметове от различни политически сили, представители на бизнеса, обществеността и духовенството нееднократно бяха обединени в призивите си зарехабилитацията на трасето. И в момента продължават подписките, които призовават за довършването на проекта, подчертават Стойчев и Кирилов. Те обаче не получиха конкретен отговор в какъв срок се очаква завършването на трасето, нито какви средства са необходими за цялостното ремонти.
Павлета ДАВИДОВА - в-к Дума


В допълнение към заглавието "ГЕРБ пак отказват да довършат Златишкия проход":


Преди време Общинският съвет на БСП в Етрополе инициира подписка по повод недовършения проход. Освен това от Етрополска община излизат още пътища в три направления, които направо плачат за ремонт: за Правец, Джурово и за Ямна-Тетевен. В особено окаяно положение е тетевенското направление.
До сега са събрани повече от 100 подписа. Подписката продължава.