В последната седмица от месец юли вокална група „Оренда“ към НЧ“Тодор Пеев-1971г.“ – гр. Етрополе взе участие в четвъртото издание на фестивала „Морски изгреви“ Ахтопол - 2017, като се включи във форума с три свои изяви. 
 С песните на етрополския творец Николай Христов „И пак е лято“ и „Ахтополски спомен“ групата поздрави гостите на фестивала, присъстващи в деня на неговото откриване.
Самостоятелният спектакъл на групата бе под наслов „Тук, в България“ , включващ песни на етрополските автори Николай Христов –  „Ахтополска магия“, Георги Билев – „Двори притихнали“ и Петя Цекова – „Докосната от родната земя“, както и популярни песни за България. В спектакъла взеха участие и артистите Николина Червенякова и Петко Пенков от театрален състав „Михаил Пенчев“ към етрополското читалище, а озвучаването на групата бе поверено на Диана Пенкова.
За участниците от група „Оренда“ бе чест да застанат на една сцена с изявени музиканти, поети, писатели, духовни учители и изпълнители като Самуил Гелев, Керана Ангелова, Ана Боянова и Емил Калев, д-р Румен Стоилов, Мариана Атанасова, Аксиния Михайлова, Вера Илиева, д-р Веселина Вачкова, Христо Буковски, Анжела Атанасова и Мина Карагьозова.
Фестивалът има за идеен двигател издигането на хората на по-висок пиедестал, обръщане навътре към душите ни, отваряне на сърцата ни за силата на безусловната Любов, тази, която променя живота и го извежда към радостта, здравето, благоденствието и просперитета!
„Морски изгреви“ цели Ахтопол да стане притегателно място за хора с интерес към природосъобразния начин на живот, за търсещите спокойствие, чистота и запазена природа. Призовава към опазване на еко-системата на региона около този град на Черноморието, влизащ в границите на парк Странджа.
Фестивалът обединява изкуството, духовността, здравето и красотата в един формат, информира и популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти – духовно, физическо, емоционално здраве. Духовността и изкуството отварят вратите на себепознанието, което е в основата на една здрава, хармонична и освободена личност.
Организатор и вдъхновител на Фестивал „Морски изгреви” е Бисерка Райкова – радетел за живот в Здраве, Красота и Хармония!
Фестивалът предоставя трибуна за открити лекции и семинари в областта на личностното и духовно развитие, консултанти, терапевти, психолози, показва природни начини за лечение и възстановяване, методи и лечебни практики с доказана ефективност, нови тенденции за поддържане на физическото здраве и красота. Отделено е масто и за ролята на храната като приятел и лек, за силата на билките, за красотата, която излъчва животът близо до природата. Фестивалът добива все по-голяма популярност, като празник на творчеството и свободата, на здравето и красотата, и е чакано събитие за красивото ни Южно Черноморие!
Неизменна част от фестивала е изложбата – базар, която дава възможност да се покажат произведения на изкуствата, издателства и книги, здравословни стоки и услуги, лечебна храна и напитки.
Арт - галерията допълва живописната картина с изящни приложни творби и отлични фотографии. Всяка сутрин се провежда организирано посрещане на изгрева на Слънцето, последвано от различни практики за раздвижване и медитация на плажа. Всеки гост на Ахтопол има възможността да се наслади на красотата на изкуствата, събрани във вечерните представяния под звездното небе – музика от различни народи, региони и стилове.
Фестивалът е поезия, вдъхновена от Любовта, от морето и Странджа, от погледа навътре в Себе си и духовността.
Началото е поставено през 2014 г. с подкрепата на кметство Ахтопол, Корпорация „Сибирско здраве” и ф-ма „Неополис”.


Текст и снимки: Петя Цекова