Футболистите на Балкан започнаха с поражение началото на новия шампионат на Югозападната трета лига. Те загубиха като домакини на Хебър в скандален мач с 0-2.И двата гола гостите отбелязаха в последната минута на двете полувремена.


 Хебър първи създаде положение в 8-та минута, спасено от вратаря Емил Петров, а две минути по-късно гол на Балкан, отбелязан от Ивайло Златев, бе отменен заради засада. Малко по-късно реферът Тихомир Алексов спести директен червен картон на играч на гостите. А в последната минута на първата част при атака на Балкан играещият треньор Иван Редовски се строполи и остана а лежи на терена. При последвалата контра на Хебър страничният съдия Теодор Петров не сигнализира на главния, а гостите пренебрегнаха феърплея, като не изкараха топката, а вместо това осъществиха атака, завършила с гол в тяхна полза.


 Второто полувреме бе изключително нервно и изпълнено с доста скандални ситуации. Една от причините за това бе неадекватното поведение на главния съдия Алексов, за когото е пресилено да се каже, че ръководеше мача. Балканци търсеха изравняване, но не можаха да стигнат до чиста позиция. В последната половина на частта гостите от Хебър започнаха често да се въргалят по терена, в повечето случаи симулативно. Тези техни откровено селски изяви, които не съответстват на отбор с високи амбиции, доведоха до чести и продължителнни спирания и в тези 45 минути футбол се игра не повече от 25. В последната минута на редовното време при атака на Балкан имаше съмнения за игра с ръка в пеналта на играч на Хебър. Сигнал не последва, вместо това с бърза контраатака гостите  отбелязаха втори гол за крайното 0-2.


 Трябва обаче да се отбележи, че домакините не показаха добра игра в тази първа за тях официална среща. Въпреки огромното желание, което демонстрираха, те често губеха топката и създадените чисти положения за гол пред вратата на Хебър не бяха много.


 В следващия втори кръг в събота, 19 август Балкан гостува на Миньор Перник.