Тихомир И. живее на бул. „Цар Освободител” в Ботевград.  Абонат е на национален телекомуникационен оператор,  а от 10 август няма интернет и домашен телефон. След обаждане на дежурния телефон на компанията, получил отговор, че е възникнала авария заради откраднат кабел.
„На 15 август дойде екип и опъна нов кабел по булеварда. От тогава обаче положението стана още по-лошо – оплаква се нашият съгражданин.-  Интернет продължава да няма, а от домашния телефон не мога да се обаждам. Направих си експеримент – набрах домашния си номер от мобилния ми телефон.  Обадиха се други хора ?! Като им обясних, че това е моят номер, те ми се оплакаха от същия проблем – на техния домашен номер се обаждат непознати…
Отново се обадих в телекомуникационната компания.. Казаха ми, че ще изпратят екип. И аз чакам всеки ден, но нито екип идва, нито проблемът се решава.  Първо ми обещаха, че на 18 август всичко ще бъде оправено, после на 20 август… Вчера беше поредното ми обаждане, на което ми отговориха, че трябва да чакам до 30 август?!  Надявам се да става дума за август тази година, все пак. И най-големият парадокс е, че през това време ми се обаждат на мобилния телефон, за да ми предлагат разни промоции!
След толкова разговори с  дежурните оператори  в телекомуникационната компания,  след толкова обещания от тяхна страна,  след повече от 10 дни без интернет и телефон, не ми остава нищо друго освен да потърся  друг начин да разкажа  моите неволи” – споделя нашият съгражданин.